ina12 Opublikowano 9 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2006 Biszkopt: 1/2 szklanki mąki pszennej 1/3 szklanki cukru 3 jajka 20 g migdałów - drobno posiekanych 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia tłuszcz do posmarowania tortownicy Masa I 300 ml kremówki 1 szklanka sparzonego, zmielonego maku 5 dag rodzynków 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 2 łyżeczki żelatyny 3 pomarańcze pokroić na mniejsze kawałki Masa II - na wierzch i boki 200 ml kremówki 2 łyżki cukru 1 łyżeczka żelatyny Syrop do nasączania: 1/3 szklanka wody 3 łyżki soku z cytryny 1 łyzka miodu Wszystkie składniki zagotować i ostudzić Posypka krokant na boki i owoce do dekoracji Białka ubić na sztywna pianę, nadal ubijając dodać cukier, żółtka. Następnie dodać mąkę przesianą, proszek do pieczenia i migdały, delikatnie wymieszać. Ciasto wlewamy do tortownicy o średnicy 21 cm i wstawiamy do nagrzanego piekarnika piekac w temp. 160 -180*C. Po wyjęciu studzimy. I masa - Żelatynę namoczyć w 60 ml zimnej, przegotowanej wodzie. Śmietanę ubić z cukrem i cukrem waniliowym, dodać rodzynki, mak i podgrzaną do rozpuszczenia żelatynę i dobrze połączyć. Biszkopt przekroić na połowę, nasączyć syropem. Nałożyć masę i ułożyć pokrojone pomarańcze. Przykryć drugą częścią przekrojonego biszkoptu i wstawić do lodówki do stężenia. II masa - przygotować żelatynę w ten sam sposób jak przy masie I, smietanę ubić z cukrem dodać żelatynę i dokładnie połączyć. Śmietana wysmarować boki tortu, a pozostałą wysmarować wierzch. Boki obsypać krokantem, a wierzch udekorować można cząsteczkami pomarańczy, winogronem albo innymi mniejszymi owocami. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 10 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Witam! Halinko bardzo ciekawe połączenie kremówka z makiem jeszcze tak nie próbowałam :P zapowiada się smakowicie muszę wypróbowac Pozdrawiam już mam tyle super przepisów że robię po dwa ciasta w tygodniu :lol: dobrze że mam takich smakoszy że mogę się wykazac Cytuj
ina12 Opublikowano 10 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2006 Witam Cię katarzynko, nie przejmuj się ja mam ten sam nałóg. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi