apsik Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 DZIWAK 60dag mąki 4 żółtka 25 dag cukru pudru 1 margaryna 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.Podzielić na 4 części.2 z nich rozwałkować na 2 blachy, na pierwszym cieście położyć dżem a na drugim masę makową według swojego przepisu [tak żeby skleiła ciasta] Zarówno dżem jak i mak przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem.Piec odzielnie około 30 min Po upieczeniu przekładamy placki kremem. KREM 1 margaryna 1/2szkl. cukru 1 galaretka o dowolnym smaku Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody,margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać powoli tężejącą galaretkę. Na wierzchu polać polewą Po upieczeniu ma to wyglądać tak:ciasto-masa makowa-ciasto-krem- ciasto-dżem-ciasto-polewa. Cytuj
Jola_A. Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Dziwaka robilam wielokrotnie, z dzemem lub marmolada i makiem, czasami z jablkami i makiem, z roznymi masami, ostatnio z masa orzechową. Jest to moje ulubione ciasto. Szkoda ze nie zrobilam zdjecia, ale nastepnym razem napewno wstawie. Polecam. Cytuj
apsik Opublikowano 28 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Dobrze by było Jolu żebyś wstawiła zdjęcie bo one działają na wyobrażnię,ja niestety nie mam czym zrobić.Aciacho to jest uniwersalne bo składniki przełożenia można dowolnie zmieniać,czyli każdy daje to co lubi .CZEŚĆ :shock: :razz: Cytuj
Jola_A. Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Dokladnie , tak jak mowisz, mozna sobie kombinowac do woli. Zdjecie napewno wstawie. Pozdrawiam. Cytuj
renigliwice Opublikowano 28 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lutego 2007 Już sobie Elu i Jolu wydrukowałam ten przepis. Wygląda naprawdę ciekawie. I znów mam kolejne ciacho do upieczenia. Postaram się też wkleić zdjęcie. Dzięki za przepis. Renata Cytuj
baśka96 Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Kwietnia 2007 Elu Twojego Dziwaka zrobiłam dzisiaj na święta.Wszystko wyszło ok i ciasto jest bardzo dobre,tylko tak jakoś sie pospieszyłam z kremem :oops: i połozyłam go na ciepłe ciasto :oops: reszty można sie domyślić.Ale w smaku jest bardzo dobre .Do przełożenia placków użyłam gotowej masy makowej i dżemu marchwiowo-cytrynowego .Wyszła burza smaków :razz: Pozdrawiam i życzę spokojnych i pogodnych świąt w miłym gronie. :oops: :oops: :grin:A tak sie ciacho prezentuje. Cytuj
apsik Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Basiu dziękuję bardzo za życzenia i cieszę się że pomimo tej wpadki z kremem jednak smakował.Jeżeli dałaś krem na ciepłe ciasto to domyślam się,że po prostu wsiąkł w to ciasto,bo na zdjęciu nie bardzo go widać. Na drugi raz na pewno będzie lepiej,krem oczywiście można dać inny według własnego smaku. :oops: Cytuj
baśka96 Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Kwietnia 2007 Tak Elu krem gdzieś się "rozplynął" i tak jak widać na zdjęciu po prostu go nie ma .Na drugi dzień ciacho jest jeszcze lepsze. Następnym razem postaram sie nie "zapomnieć" :oops: .Pozdrawiam Cytuj
wiola344 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 :razz: Zrobiłam dziś dziwaka jest bardzo smaczne ,ale zamiast masy makowej dałam serową też może być oto moje ciacho Cytuj
baśka96 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Wiolu, jaki dałaś dżem ? Ja robiłam dziwaka ostatnio 2 tygodnie temu a wykorzystałam dżem agrestowy, też smakował super. Cytuj
marzycielka Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Wiolu bardzo smakowite ciasto zrobiłaś. :razz: Cytuj
apsik Opublikowano 11 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 Wiolu bardzo się cieszę,że placuszek smakował a dżem można dać dowolny,ja też spróbuję dać kiedyś masę serową. Dziękuję za opinię i zdjęcia,pozdrawiam ...Ela. Cytuj
wiola344 Opublikowano 11 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lipca 2007 :razz: Witajcie ! Basiu96 dżem dałam wiśniowo -jabłkowy własnej roboty,jest taki troszeczkę kwaskowy i nadaje ciastu takiego smaku ze nie jest za słodkie jest super ,ale następnym razem spróbuje dać inną mase , bo na tym się nieskończy, już dzieci pytają kiedy zrobie następne hihihihi a jeszcze tego nie zjedli :mrgreen: no i teściowej też bardzo smakował. Cytuj
zakalec Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Prosze!!! Jak sie robi te mase makowa i serowa??? Ciacho wyglada super! A ja powoli biore sie za wypieki... Mam nadzieje, ze sie uda, bo do tej pory to wierzcie badz nie - SAME ZAKALCE!!! :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.