Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

DZIWAK 60dag mąki 4 żółtka 25 dag cukru pudru 1 margaryna 4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia Zagnieść ciasto ze wszystkich składników.Podzielić na 4 części.2 z nich rozwałkować na 2 blachy, na pierwszym cieście położyć dżem a na drugim masę makową według swojego przepisu [tak żeby skleiła ciasta] Zarówno dżem jak i mak przykryć pozostałym rozwałkowanym ciastem.Piec odzielnie około 30 min Po upieczeniu przekładamy placki kremem. KREM 1 margaryna 1/2szkl. cukru 1 galaretka o dowolnym smaku Galaretkę rozpuścić w 1 szkl. wody,margarynę utrzeć z cukrem ,dodawać powoli tężejącą galaretkę. Na wierzchu polać polewą Po upieczeniu ma to wyglądać tak:ciasto-masa makowa-ciasto-krem- ciasto-dżem-ciasto-polewa.

• 2 miesiące temu...
Opublikowano

Dziwaka robilam wielokrotnie, z dzemem lub marmolada i makiem, czasami z jablkami i makiem, z roznymi masami, ostatnio z masa orzechową. Jest to moje ulubione ciasto. Szkoda ze nie zrobilam zdjecia, ale nastepnym razem napewno wstawie. Polecam.

Opublikowano

Dobrze by było Jolu żebyś wstawiła zdjęcie bo one działają na wyobrażnię,ja niestety nie mam czym zrobić.Aciacho to jest uniwersalne bo składniki przełożenia można dowolnie zmieniać,czyli każdy daje to co lubi .CZEŚĆ :shock: :razz:

Opublikowano

Już sobie Elu i Jolu wydrukowałam ten przepis. Wygląda naprawdę ciekawie. I znów mam kolejne ciacho do upieczenia. Postaram się też wkleić zdjęcie. Dzięki za przepis. Renata

• 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Elu Twojego Dziwaka zrobiłam dzisiaj na święta.Wszystko wyszło ok i ciasto jest bardzo dobre,tylko tak jakoś sie pospieszyłam z kremem :oops: i połozyłam go na ciepłe ciasto :oops: reszty można sie domyślić.Ale w smaku jest bardzo dobre .Do przełożenia placków użyłam gotowej masy makowej i dżemu marchwiowo-cytrynowego .Wyszła burza smaków :razz: Pozdrawiam i życzę spokojnych i pogodnych świąt w miłym gronie. :oops: :oops: :grin:A tak sie ciacho prezentuje.

post-2445-1175964651.jpg

post-2445-1175964699.jpg

Opublikowano

Basiu dziękuję bardzo za życzenia i cieszę się że pomimo tej wpadki z kremem jednak smakował.Jeżeli dałaś krem na ciepłe ciasto to domyślam się,że po prostu wsiąkł w to ciasto,bo na zdjęciu nie bardzo go widać. Na drugi raz na pewno będzie lepiej,krem oczywiście można dać inny według własnego smaku. :oops:

Opublikowano

Tak Elu krem gdzieś się "rozplynął" i tak jak widać na zdjęciu po prostu go nie ma .Na drugi dzień ciacho jest jeszcze lepsze. Następnym razem postaram sie nie "zapomnieć" :oops: .Pozdrawiam

• 3 miesiące temu...
Opublikowano

:razz:  Zrobiłam dziś dziwaka jest bardzo smaczne ,ale zamiast masy makowej dałam serową też może być oto moje ciacho

post-4684-1184171594_thumb.jpg

post-4684-1184171608_thumb.jpg

post-4684-1184171646_thumb.jpg

Opublikowano

Wiolu bardzo się cieszę,że placuszek smakował a dżem można dać dowolny,ja też spróbuję dać kiedyś masę serową. Dziękuję za opinię i zdjęcia,pozdrawiam ...Ela.

Opublikowano

:razz:  Witajcie ! Basiu96 dżem dałam wiśniowo -jabłkowy własnej roboty,jest taki troszeczkę kwaskowy i nadaje ciastu takiego smaku ze nie jest za słodkie jest super ,ale następnym razem spróbuje dać inną mase , bo na tym się nieskończy, już dzieci pytają kiedy zrobie następne hihihihi a jeszcze tego nie zjedli :mrgreen: no i teściowej też bardzo smakował.

Opublikowano

Prosze!!! Jak sie robi te mase makowa i serowa??? Ciacho wyglada super! A ja powoli biore sie za wypieki... Mam nadzieje, ze sie uda, bo do tej pory to wierzcie badz nie - SAME ZAKALCE!!! :-D