iwona30 Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Masę makową można kupić gotową jest bardzo dobra i nie ma zachodu z makiem z mieleniem itd. już nie wspomnę o bałaganie jaki się robi przy mieleniu, a ser to jak na sernik podam ci przepis na wkładkę serową. Wkładka serowa: 60 dkg sera 15 dkg masła 30 dkg cukru 6 jaj 1 łyżka budyniu waniliowego 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia sok z połowy cytryny. Żółtka ucierasz z cukrem dodajesz ser i pozostałe składniki a na końcu białka ubite i pieczesz w tem: 190 st. Ja tej wkładni używam do przekładania placków albo wylewam na ciasto kruche jak jest w przepisie. Cytuj
zakalec Opublikowano 12 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lipca 2007 Super - wielkie dzieki!!! Nie mam nic przeciwko robieniu masy makowej, bo wlasnie zwinelam tesciowej maszynke do milenia i nie moge sie doczekac by jej uzyc... :-D A ze jestem za granica ciezko mi dostac niektore produkty, jak masa makowa gotowa . Cytuj
apsik Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Tradycyjnie każdego roku na moim świątecznym stole gości dziwak-bardzo smaczne ciacho i dość proste. A jeżeli kupimy gotową masę makową to i szybkie. Polecam i wstawiam foteczki...pozdrawiam . Cytuj
andy8 Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Bardzo apetyczny ten dziwak :) Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Elu piękne ciasto, jak zawsze! Czy użyłaś gotowej masy makowe czy zrobiłaś ją sama? I jak długo należy piec te kruche placki? (wystarczy około 20 minut do zrumienienia?). Pozdrawiam :) Cytuj
apsik Opublikowano 28 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Dziękuję Aniu i Kingo-naprawdę jest smaczny....jeżeli chodzi o masę makową to w tym roku użyłam gotowej i mogło być jej troszkę więcej-miałam dość sporo obowiązków i poszłam na łatwiznę-zawsze robiłam sama... Placki możesz piec na oko tak do złapania złotego kolorku-myślę że 20 min wystarczy... Pozdrawiam i polecam to ciacho.... Cytuj
Kaliope Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2008 Zapomniałam jeszcze zapytać czy tą gotową masę makową należy wymieszać pianą z białek przed pieczeniem czy już nie? Dzięki za odpowiedź. :) Cytuj
apsik Opublikowano 29 Grudnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Kingo dodawanie piany nie jest konieczne,ale jeżeli chcesz żeby była lepsza możesz dodać całe rozbite jajko. Jeżeli chodzi o mnioe to tym razem nic nie dawałam . Cytuj
Kaliope Opublikowano 29 Grudnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2008 Dzięki :) Nie mogę się zdecydować na jedną wersję dziwaka bo oba zamieszczone tu przepisy są ciekawe. W gruncie rzeczy chodzi tylko o wybór mas do przełożenia, a przecież można eksperymentować i zrobić nawet coś innego... Pozdrawiam :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.