Stokrotka Opublikowano 12 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2006 Przepis mam od koleżanki. Naprawdę pyszny drożdżowiec. Sama piekłam! A do tego nie trzeba urabiać! ciasto: 10 dag drożdży pokruszyć do miski 1,5 szklanki cukru 4 jajka roztrzepane cukier waniliowy 1 szklanka oleju szczypta soli 3/4 szklanki mleka 1 szklanka mąki krupczatki 3 szklanki mąki pszennej Wszystkie składniki w podanej kolejności włożyć do miski przykryć czystą ściereczką i pozostawić na 5-7 godzin. Po tym czasie wszystko dokładnie wymieszać i wylać na blachę. Posypać kruszonką. Piec w temp. 200 stopni 40 minut. kruszonka: 2 szklanki mąki 16 dkg masła 12 łyżek cukru Mąkę z cukrem wymieszać, masło rozpuścić i dodać do pozostałych składników. Dobrze wyrobić. Schłodzić, a następnie posypać ciasto Smacznego!!!!!!!!! Cytuj
ela2225 Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Ina12 podała już chyba ten sam przepis. https://www.smaczny.pl/forum/index.php?showtopic=3093 Ale napwewno bardzo podobny Cytuj
Stokrotka Opublikowano 13 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 Tak, zauważyłam. Ale doszłam do wniosku, że ten jest nieco inny i może komuś się spodoba. Robiłam obydwa i każdy z nich smakuje inaczej :P Pozdrawiam!!!!!! Cytuj
ela2225 Opublikowano 14 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2006 No to trzeba Twoje też wypróbować. Cytuj
bestyjka Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 Witaj Stokrotko, powiedz mi jeszcze tylko w jakim Ty piekarniku pieczesz gazowym czy elektrycznym? Mam pewnie problemy robiąc drożdżówę z przepisu Iny i chcę spróbować Twojego, może akurat tutaj wszystko wyjdzie mi jak trzeba. Pozdrawiam :P Cytuj
Stokrotka Opublikowano 17 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Piekę w piekarniku gazowym przypalającym od dołu :P nagrzewam go do 200 stopni tak na wyczucie. Pozdrawiam i życzę smacznego!!!!!! Cytuj
bestyjka Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Jak wypróbuję ten przepis to dam znać, ale to raczej będzie już po nowym roku, dlatego życzę Wesołych Świąt:)))))))))) pozdrowionka :-D Cytuj
Stokrotka Opublikowano 17 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Czekam na opinię o placuszku, a tymczasem również życzę radosnych i spokojnych świąt. Niech na stole nie zabraknie przepysznych smakołyków a w sercach niech zagości maleńka miłość, która zbawiła świat!!!!Pozdrawiam!!!!!! :-D :-D :-D :-D :-D Cytuj
Aśka K. Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Witam ... ja już skusiłam się na upieczenie tej drożdżówki ... pycha. Piekłam wg tego przepisu i wg tego drugiego również (przepis od iny) i obydwa wyszły bardzo dobre. Wg tego przepisu, wyrósł trochę niższy i lekko zapadł się w środku, ale to pewnie dlatego że trzymałam trochę dłużej niż wg oryginalnego przepisu. Dziękuję za przepis i pozdrawiam :-D Cytuj
Stokrotka Opublikowano 20 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Cieszę się Aśka K., że placek smakował .Pozdrawiam!!!!!!! :-D Cytuj
Aśka K. Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ja też się bardzo cieszę, gdy moje wypieki smakija rodzince. Dodam jeszcze, że na stole był jeszcze placek drożdżowy kupiony i choć może troszkę lepiej prezentował się wizualnie smakiem odbiegał bardzo;-) !!! Jeszcze raz dziękuję za przepis. Pozdrawiam gorąco Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi