apsik Opublikowano 13 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 13 Grudnia 2006 CIASTO 1/2kostki masła 15dag cukru pudru 40dag mąki 3 jaja cukier waniliowy 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Zagnieść ciasto i rozłożyć na blachę .Na cieście poukładać pokrojone w plastry brzoskwinie[1 puszka].To wszystko zalać masą serową i rozsypać po wierzchu kruszonkę.Piec około 50min. MASA SEROWA 1kg serka homogenizowanego 20dag cukru pudru 3jaja budyń waniliowy Jaja zmiksować z cukrem,dodawać serek i budyń. KRUSZONKA 20dag wiórków kokosowych 10dag cukru pudru 1/4kostki masła Zagnieć kruszonkę. Cytuj
apsik Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Witam i chciałam zachęcić do upieczenia mojego serniczka,przepis jest na forum od dawna ale nikt się nie skusił,w dużym stopniu to wina tego że brak zdjęcia. Ja niestety nie mam czym zrobić,ale piekłam wczoraj i muszę powiedzieć że już go nie ma. Jeszcze takie małe wskazówki ,do ciasta wystarczą 2 jaja a jeżeli chodzi o serek to może być zarówno waniliowy jak i naturalny[w sklepach są w takich kilogramowych wiaderkach] Po rozsypaniu kruszonki należy ją lekko wcisnąć w ser to wtedy bardzo dobrze się kroi.Polecam bardzo i pozdrawiam. Cytuj
andy8 Opublikowano 13 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 faktycznie też chyba przeoczyłam ten przepis wydaje się prosty w wykonaniu nie trzeba dużo jajek ani tłuszczu do masy serowej a do kruszonki tłuszcz trzeba roztopić czy nie? :-D Cytuj
apsik Opublikowano 13 Lipca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Lipca 2007 Andy do kruszonki nie trzeba roztapiać tłuszczu tylko zagnieść tak jak na drożdżówkę [zamiast mąki dajemy kokos],jest to szybki i smaczny placuszek. Pozdrawiam Cię serdecznie...Ela. Cytuj
viola32 Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Do masy serowej 1kg serka homogenizowanego.Chodzi o ten 3 krotnie mielony w wiaderkach? Bo nie spotkalam sie z homog.w tak duzych opak. Strasznie lubie kokos w polaczeniu z sernikiem... mniam mniam.Mam jeszcze pytanie co do tej warstwy kokosowej.Jak robie ciasto kokosowe to na wierzchu klade na ciescie (1szkl.kokosu,2 jajka,1/2kostki miekkiej marg.,3/4szkl.cukru pudru-zagniatamy reka i to pokrywa caly wierzch ciasta )U ciebie tez tak wychodzi na calosc?POZDRAWIAM Cytuj
apsik Opublikowano 29 Października 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Viola jeżeli chodzi o ser to może być taki o którym mówisz...u mnie akurat jest ser homo w tak dużym opakowaniu,ale z 3 krotnie mielonego też robiłam. Natomiast warstwa kokosowa to zagnieć wszystko w misce i rozsyp po wierzchu,tak jak pisałam wcześniej to należy lekko kruszonkę przycisnąć ,wtedy się nie rozsypuje po upieczeniu i super się kroi. Kruszonki wystarczy na cały placek,zapach przy pieczeniu cudowny no i smaczek super...polecam i pozdrawiam. Cytuj
viola32 Opublikowano 29 Października 2007 Zgłoś Opublikowano 29 Października 2007 Dzieki za odpowiedz.POZDRAWIAM Cytuj
mychulec Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 A budyń dodać już ugotowany, czy taki prosto z torebki? Cytuj
apsik Opublikowano 27 Listopada 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Oczywiście budyń prosto z torebki...czyli proszek. POZDRAWIAM Cytuj
mychulec Opublikowano 27 Listopada 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Listopada 2007 Dziękuję i pozdrawiam :evil: Cytuj
apsik Opublikowano 15 Czerwca 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Czerwca 2008 Serniczek upiekłam w sobotę tylko trochę mi szwankuje piecyk i może ciacho nie wygląda idealnie ....ale pysznie smakuje. :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 24 Lipca 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Lipca 2008 Elu robiłam ten sernik i choc nie jestem wielką miłośniczką kokosu to ta posypka jest wysmienita,na pewno będę robić go częściej,zniknął w 2 dni i bardzo smakował. :arrow: Cytuj
Kaliope Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Elu na jaką blachę jest ten sernik? Szukałam przepisu na sernik z posypką kokosową a tu proszę... musiałam przeoczyć ten przepis. U nas pod koniec maja będzie duża rodzinna impreza, Tata kończy 50 lat a jego ulubione ciasto to sernik z brzoskwiniami więc będzie na pewno :D Poza totem oczywiście, co do któego wciąż nie mogę się zdecydować. Ja zajmuję się pieczeniem w naszej Familii :D Cytuj
apsik Opublikowano 12 Maja 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Maja 2009 Kochana Kingo to jest przepis na dużą blaszkę-nie wiem dokładnie wymiarów-ale coś chyba 36 na 24. Bardzo lubię ten serniczek-super smak i zniewalający zapach... :D :D :D Mam nadzieję ,że imprezka rodzinna się udai ciasta także. Pozdrawiam serdecznie..... Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.