Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

50dag.czerwonej kapusty 20dag.jabłek 5dag.cebuli 3-4łyżki oleju cytryna(kwasek cytrynowy lub ocet winny) natka pietruszki cukier,sól Kapustę bardzo cienko pokroić,zalać małą iloscią wrzącej wody,dodać sól,cukier,zagotować pod przykryciem,odparować i ostudzić.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.wszystkie składniki starannie wymieszać i przyprawić do smaku.Przełożyć do salaterki i przybrać gałązkami natki pietruszki.Podawać do smażonych ryb,mięsa lub zrazów. :P

Opublikowano

dodaj jeszcze troche tartej marchewki i sprobuj z majonezem jesli nie obawiasz sie zbednych kalorii!!!!!!!!! Ja szatkuje kapuste, scieram marchew na grubej tarce jarzynowej posypuje sola , cukrem, i skrapiam sokiem z cytryny. Wszystko mieszam i zostawiam na pol godziny zeby wszystko sie przegryzlo. Potem dodaje drobniutko posiekana cebule, starte jabluszko, szczypte pieprzu , ewentualnie jeszcze troche soli i cukru ( do smaku) a na koncu majonez. Mozna tez dodac drobniutko posiekany koperek

Opublikowano

Ja czasem robię taką kapustę, dodając podczas duszenia garść rodzynek ,trochę soku z cytryny , do schłodzonej dodaję oleju np z pestek winogron , który wg. mnie jest duzo smaczniejszy od oliwy Oprócz tego oczywiście tarte jabłko / winne /

• 2 tygodnie później...
Opublikowano

ja lubię też sałatkę z gotowanej kapusty czerwonej,do tego cebulka i jabłko i mieszam ze śmietaną. by zachować ładny kolor po ugotowaniu dodaję sok cytrynowy lub ocet,mieszam i dopiero odcedzam.

Opublikowano

ja sałatkę z czerwonej kapusty robię podonie, tylko zawsze dodaję czosnek. Jest naprawde smaczna A robię to tak: Kapustę po sparzeniu (tzn. krótkim obgotowaniu) i odlaniu wody zakwaszam sokiem z cytryny i studzę. Następnie dodaję cebulę drobno posiekaną, utarty czosnek (1-2 ząbki), starte jabłuszko (może być też bez), oliwę, sól, cukier. Nieraz zamiast oleju dodaję trochę majonezu. Spróbujcie, naprawde smaczna szczególnie ze schabowym.