ana Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 50dag.czerwonej kapusty 20dag.jabłek 5dag.cebuli 3-4łyżki oleju cytryna(kwasek cytrynowy lub ocet winny) natka pietruszki cukier,sól Kapustę bardzo cienko pokroić,zalać małą iloscią wrzącej wody,dodać sól,cukier,zagotować pod przykryciem,odparować i ostudzić.Cebulę obrać,pokroić w drobną kostkę.Jabłka obrać i zetrzeć na tarce o dużych oczkach.wszystkie składniki starannie wymieszać i przyprawić do smaku.Przełożyć do salaterki i przybrać gałązkami natki pietruszki.Podawać do smażonych ryb,mięsa lub zrazów. :P Cytuj
Agusia Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 dodaj jeszcze troche tartej marchewki i sprobuj z majonezem jesli nie obawiasz sie zbednych kalorii!!!!!!!!! Ja szatkuje kapuste, scieram marchew na grubej tarce jarzynowej posypuje sola , cukrem, i skrapiam sokiem z cytryny. Wszystko mieszam i zostawiam na pol godziny zeby wszystko sie przegryzlo. Potem dodaje drobniutko posiekana cebule, starte jabluszko, szczypte pieprzu , ewentualnie jeszcze troche soli i cukru ( do smaku) a na koncu majonez. Mozna tez dodac drobniutko posiekany koperek Cytuj
ania Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ja czasem robię taką kapustę, dodając podczas duszenia garść rodzynek ,trochę soku z cytryny , do schłodzonej dodaję oleju np z pestek winogron , który wg. mnie jest duzo smaczniejszy od oliwy Oprócz tego oczywiście tarte jabłko / winne / Cytuj
basga Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 ja lubię też sałatkę z gotowanej kapusty czerwonej,do tego cebulka i jabłko i mieszam ze śmietaną. by zachować ładny kolor po ugotowaniu dodaję sok cytrynowy lub ocet,mieszam i dopiero odcedzam. Cytuj
dana2005 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 ja sałatkę z czerwonej kapusty robię podonie, tylko zawsze dodaję czosnek. Jest naprawde smaczna A robię to tak: Kapustę po sparzeniu (tzn. krótkim obgotowaniu) i odlaniu wody zakwaszam sokiem z cytryny i studzę. Następnie dodaję cebulę drobno posiekaną, utarty czosnek (1-2 ząbki), starte jabłuszko (może być też bez), oliwę, sól, cukier. Nieraz zamiast oleju dodaję trochę majonezu. Spróbujcie, naprawde smaczna szczególnie ze schabowym. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.