kate_76 Opublikowano 15 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Grudnia 2006 :P ciasto: 6 jaj,1,5 szkl maki ,1.5 szkl cukru ,lyzeczka proszku do pieczenia z podanych skladnikow upiec biszkopt. po upieczeniu jeszcze goracy biszkopt wyjac i sciac 1/3 ciasta,to gorne posmarowac dzemem truskawkowym i zwinac w rolade [po krotszym boku] ostudzic . masa: 1/2 litra mleka ,2 budynie smietankowe ,galaretka cytrynowa,3/4 szkl cukru, 1 kostka Palmy. Ugotowac 2 budynie na 1/2 litrze mleka,do goracego wsypac galaretke i wymieszac ,odstawic do wystygniecia,margaryne utrzec i dodawac po trochu zimny budyn ,mase wylorzyc na biszkopt .rolade pokroic na plasterki i polorzyc na masie oblac galaretka cytrynowa . SMACZNEGO Cytuj
basga Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 musi to fajnie wyglądac-masa też wygląda na orzeżwiającą,zrobię może na sylwestra,dzięki. Cytuj
kate_76 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 :-D jak zrobisz daj znac jak smakowalo '' basga'' moja rodzinka wcina ze hej :-D Cytuj
Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Witam! Ten przepis przypomniał mi czasy dzieciństwa kiedy to w cukierniach były pyszne omlety zajadałam się nimi :-D Muszę przy okazji zrobic :-D Pozdrawiam Cytuj
kate_76 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 :-D droga Katarzyno mnie tez to ciasto przypomina czasy dziecinstwa ,czesto robie je swojej rodzinie [latwe],moze kiedys moje dzieci beda mialy podobne slodkie wspomnienia ... :-D pozdrawiam Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Witaj Kasiu! Proszę Ciebie o poradę, jaki ja mogłam popełnić błąd?. Nie udały mi się roladki. Upiekłam biszkop w tortownicy 30 cm, po upieczeniu był ładny wysoki, natomiast wierzch biszkopta był popękany i w dotyku jak beza. Po odkrojeniu biszkopt posmarowałam dżemem truskawkowym, na to wyłożyłam masę która jest bardzo smaczna i na wierzch dałam galaretki. Wszystkim bardzo to ciasto smakowało, ja natomiast tłumaczyłam jakie ono powinno być orginalne. Kasiu ja mam w mojej wyobraźni roladki wyłożone na masie i muszę próbować aż do skutku, a może zamiast cukru kryształu do ciasta dodać cukier puder? Pozdrawiam Cytuj
kate_76 Opublikowano 2 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 droga "ino12" ja to ciasto pieke w prostokatnej blaszce tej tradycyjnej dostepnej w Polsce ,mnie sie udaje bez problemu .Jezeli masz jakis swoj wyprobowany przepis na biszkopt to nie ma problemu ,trzeba tylko po upieczeniu jeszcze goracy sciac od gory 1/3 i GORACY posmarowac i zwinac .to jest naprawde bardzo latwy placek .Ciesze sie ze smakowalo twoim gosciom . p.s zycze Ci wytrwalosci w dazeniu do celu ,i wiele dobrego w Nowym Roku Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Właśnie zrobiłam to ciasto. Bardzo dobre. Polecam. Ma też piękny, oryginalny wygląd. Wszyscy się zachwycali. Do kremu radzę dodać trochę ajerkoniaku. Będzie bardziej wyrażny smak. Dziękuję za tak prosty a zarazem ciekawy przepis.Pozdrawiam serdecznie. Renata Cytuj
ina12 Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Witam Kasiu, ja z moich wypróbowanych przepisów nie będę piekła biszkoptu, ten biszkopt z Twojego przepisu naprawdę pięknie wyrósł i był puszysty. Blaszki tradycyjne posiadam, ale ta tortownica w której piekłam uważam że jest też w sam raz na roladki. Biszkopty piekę według instrukcji w temp.150*C przy włączonej grzałce dolnej i wentylatorze i nie powinna powstać u góry skórka co mnie się przytrafiło tą razą. Już więcej nie będę Ciebie na ten temat zanudzać, spróbuję upiec w wyższej temp. musi mi się udać, a za przepis na to bardzo pyszne ciasto serdecznie dziękuję i pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.