Agusia Opublikowano 16 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2006 1 duzy baklazan ( oberzyna)pokroic na plasterki grubosci ok. 3/4 cm, oproszyc dobrze sola i wlozyc do durszlaka na ok 30-40 min. Sol wyciagnie nadmiar soku i dzieki temu nie bedzie chlonac tluszczu podczas smazenia. Plastry obsmazyc na oleju i osaczyc na reczniku papierowym. Na kazdy plaster klasc kawaleczek gotowanego lub pieczonego kurczaka i zwijac roladki, po czym ukladac je w 1cm odstepach w zaroodpornym naczyniu. Kurczak moze byc z obiadu z poprzedniego dnia. Nastepnie zalac wszystko sosem pomidorowym, ok. 2-3 szklanki.Ja robie swoj podsmazam posiekana cebule i czosnek, zalewam sokiem pomidorowym ( w lecie robie ze swiezych pomidorow-pycha!), doprawiam sola, pieprzem, oregano, tymiankiem i gotuje na malutkim ogniu az troszke odparuje i zgestnieje-a koncu dodaje troszke siekanej natki pietruszki. Mozecie jednak spokojnie uzyc gotowy sos ze sloika. Na koniec obsypuje wszystko pokruszonym ( niezbyt drobno) serem feta - ja uzywam importowanyz Grecji ale mysle ze ten polski tez bedzie ok.Calosc wrzucam do piekarnika zeby troszke to zapiec. Gdy sos zacznie bulgotac jest gotowe. Nie trzeba dlugo piec bo wszystkie skladniki byly wczesniej ugotowane lub upieczone. Leciutko przestudzic i jeszcze troche cieple podawac z kromeczkami swiezej bagietki. Danie dobre gdy mamy bufet i jest samoobsluga. To danie robila moja znajoma Greczynka, ktora potrafila zrobic cos z niczego. Polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.