adelajda Opublikowano 17 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2006 Poszukuję przepisu na mięso z sarny. Chciałabym przygotowac na Swieta ale nie mogę znależc nic ciekawego Cytuj
silviak Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Witaj Adelajda! Jakie masz to mieso z sarny (szynka, schab, czy inne)? To dość ważne. Ja szynkę moczę dobę w zalewie: 2szkl. wody gotuję z sokiem z cytryny, solą, pieprzem, zielem ang, jałowcem, czosnkiem i kilkoma krążkami marchwi, 2 łyżeczkami soli i 2 łyżkami cukru - tak, tak cukru więcej niż soli (wszystko do smaku). Zagotowuję, studzę i do zimnej wkłądam mięsko. Następnie wkładam do rękawa do pieczenia, podlewam zalewą + winko czerwone połwytrawne (jak masz to koniecznie swojskie) i piekę w piekarniku ok. 1,5 godz. (w zależnosci od wielkosci szynki). Schabik - pyszne są schabowe. Kroisz tak jak zawsze, rozbijasz, nacierasz solą i pieprzem ziołowym, lekko skrapiasz sokiem z cytryny i smażysz w jajeczku i bułce tartej (tak jak tradycyjne schabowe). Gulasz z sarny - wymoczone miesko kroję w kwadraty, podsmażam i wkładam do garnka, zalewam wodą, dodaję dużo warzyw starkowanych na jarzynówce (marchew, sele, pietruszka, por- w połkrązki pokrojony), duszę do miękkości, poł godz. przed końcem dodaję 1/2 szkl. wina czerwonego połwytrawnego i drobno pokruszoną kromkę lub dwie razowego chleba ( w zaleznosci od ilości gulaszu). z przypraw używam: soli, jarzynki, pieprzu naturalnego świeżo mielonego, jałowca rozgniecionego, odrobinę papryki słodkiej, suszony tymianek. Jak ktoś lubi można rownież na koniec zaciągnąć gulasz kwaśną śmietaną. Z sarny rownież jest bardzo smaczny tatar. Zyczę udanego gotowania i rozkoszy podniebienia Sylwia Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.