Klamerka Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Próbowałam masy krówkowej, też kupionej w kauflandzie. Szczerze mówiąc, nie jest tym czego oczekiwałam. Szkoda, że u mnie nie ma tej masy karmelowej (albo ja mało spostrzegawcza jestem ;) ) Masa krówkowa wg mnie przede wszystkim jest za twarda, dlatego też warto ja trochę podgrzać. Przekładałam nią wafelki, i musiałam się nieźle nagimnastykować by je dokładnie pokryć masą (zanim wpadłam na to by ją ogrzać...) No i jest ciut za słodka (a wierzcie mi, że takiego maniaka słodkości jak ja to długo by szukać :) ) Poza tym masa z mleka skondensowanego ma tą zaletę, że jest świetną bazą do uzupełniania innymi składnikami (np. chałwą) czego nie wyobrażam sobie uczynić z masą krówkową :razz: Niemniej ma też swoje plusy, które już tu wymieniałyście czyli oszczędność czasu. Cytuj
Dorunia Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Dzisiaj byłam w Kauflandzie i kupiłam masę orzechową taką gotową już i na święta zrobię ciasto z nią,ale jeszcze nie wiem jakie...kupiłam taką większą 1000g.za 10 zł. Cytuj
ina12 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 Doruniu dziękuję bardzo że nas poinformowałaś o tej masie. Cytuj
an69 Opublikowano 5 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2007 A ja mam pytanie do Klamerki- jak ulepszasz ugotowane mleko skonensowane chałwą? Lubię chałwę i ciekawi mnie, jak to robisz i jak to potem wykorzystujesz? Ania Cytuj
Klamerka Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Aniu też lubię chałwę (niestety... :-() A do ugotowanego skondensowanego mleka (niesłodzonego) dodaję pokruszoną chałwę, kostkę masła, wszystko miksuję, i mam gotową masę np. do wafelków. Taki torcik oblewam polewą czekoladową (tu na forum jest chwalony przepis na polewę czekoladową, ja go nie praktykowałam, ponieważ staram się nie używać żelatyny; ja polewę robię z czekolad i masła). I gotowe! :-( Polecam! Z tym, że lojalnie uprzedzam- słodzizna jakich mało :-( Prawie zawsze robię ten torcik na święta wielkanocne, i jest to jedyne ciasto, którego nie można dużo zjeść :-( Ale moim zdaniem (i reszty mojej rodzinki) jest pyszne! Można też zamiast torciku zrobić z tego wafelki, takie "na raz". Te również oblać polewą czekoladową, ozdobić np. drobno posiekanymi pistacjami czy migdałami, popakować w ozdobną folię, przewiązać wstążeczkami i i już "batony" idealne do świątecznej paczki z łakociami gotowe! Pozdrawiam! Cytuj
Christina Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Aniu też lubię chałwę (niestety... :-( ) A do ugotowanego skondensowanego mleka (niesłodzonego) dodaję pokruszoną chałwę, kostkę masła, wszystko miksuję, i mam gotową masę np. do wafelków. Mam pytanko - Czy mleko niesłodzone też gotujesz w puszcze (jak długo) czy najpierw przelewasz do rondelka? Bardzo dobry pomysł z dodaniem chałwy do masy - ja także lubię chałwę (ale rzadko ją jadam). Cytuj
Klamerka Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Gotuję w puszce. Około trzech godzin, aż zgęstnieje. W moim wiekowym :-( zeszycie z przepisami zapisane mam, że mleko powinno być słodzone kakaowe, ale tylko raz próbowałam ze słodzonym z kakaowym. Wolę jednak niesłodzone zwykłe, słodzone. Chałwa jest już wystarczająco słodka. Cytuj
an69 Opublikowano 6 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Grudnia 2007 Dziękuję za odpowiedź Klamerko i fantastyczny pomysł. Ja napewno wykorzystam na święta. Ania Cytuj
Klamerka Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Proszę bardzo! :-( Mam nadzieję, że będzie smakowało! :-( Cytuj
Christina Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Klamerko, to dobrze, że mleko niesłodzone gęstnieje Ci po 3 godzinach gotowania - ja nie próbowałam gotować niesłodzonego mleka, bo słyszałam od kilku osób, że mleko niesłodzone nie chciało im zgęstnieć. Cieszę się, że jednak jest to możliwe :-( Myślę, że taka masa chałwowa, z mlekiem niesłodzonym, jest smaczniejsza i z pewnością mniej kaloryczna :-( Chyba wypróbuje ją do jednego z ciast świątecznych. Dziękuję za ciekawy przepis. Cytuj
Klamerka Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 :-( :-( Christina! Ale to może być racja z tym mlekiem. Kiedyś kupiłam niesłodzone (jakieś takie zwykłe, robione dla kauflandu, czy coś podobnego) i tez miałam taki klops- nic, kompletnie nic nie zgęstniało! Ale ja to przypisałam tylko i wyłącznie temu, że było kiepskie. Bo jak robiłam z innego w puszce to mi normalnie gęstniało... Może trzeba robić właśnie ze słodkim by to krócej trwało? W razie czego, użyj może lepiej słodzonego, co? :-( Bo jak -odpukać- coś nie wyjdzie, to będzie na mnie :-( Cytuj
Justyna.K Opublikowano 7 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2007 Ja też miałam obawy czy mleko niesłodzone zgęstnieje ...........przecież nie ma w nim cukru :-( to na jakiej zasadzie to działa to nie wiem :-( :-( :-(??: ...............i znów się czegoś dowiedziałam dzięki forum że jednak tak dzięki Klamerko za info Cytuj
Klamerka Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 A więc tak... PRZEPRASZAM Was dziewczyny za wprowadzenie w błąd!!! Nie mam pojęcia jak to się mogło stać :-( Najmocniej Was przepraszam... Jedynym usprawiedliwieniem mojego zaciemnienia umysłu może być chyba tylko naprawdę poważny problem z operatorem, który mamy i który otrze się chyba o sąd... Stąd moje kompletne roztargnienie... Otóż po tej wymianie postów, wieczorem coś mnie tknęło... I ponownie odkopałam swój stary zeszyt z przepisami... Dla upewnienia zadzwoniłam nawet do Mamy :-( Oczywiście mówiąc o słodziźnie, która wyjdzie z chałwą miałam na myśli mleko kakaowe... :-( A "normalnie" robię z tym zwykłym, czerwonym mlekiem :-( Jeszcze raz Was najmocniej przepraszam!! Wstyd mi potwornie! Myślę o mleku czerwonym a piszę niesłodzone... Brakuje mi naprawdę słów na przeprosiny... Chyba będę musiała na te święta zrobić dla każdej z Was torick w ramach przeprosin za tą moją wpadkę! :-( Cytuj
Christina Opublikowano 8 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2007 Nic się nie stało Klamerko. Myślę, że jeszcze nikt nie zaczął gotować niesłodzonego mleka :-( Jeśli chodzi o mleko kakaowe, to co to za mleko? Jakiej firmy? Z tym kakaowym już wychodzi masa chałwowa? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.