amelia1 Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Witajcie!!! Parowańce lub jak u mnie w domu zawsze mawialiśmy bułki na parze, zawsze jadłam z polewą jagodową lub truskawkową, zazwyczaj mama robiła je latem bo najlepsza polewa była ze świerzych owoców, natomiast nie wiedziałam, że są dobre z ostrymi sosami i mięskiem. :grin: Będę musiała kiedyś spróbować. Co do naleśników to ja lubię i z serem i dżemem polane polewą owocową, z mięsem(krokiety), mój mąż tylko i wyłącznie z dżemem. Co do naleśników ze szpinakiem, moja teściowa raz je robiła i wszyscy zachwalali jakie one są dobre, niestety nie próbowałam bo nie za bardzo lubię szpinak, ale może kiedyś się skuszę jak mówicie, że są takie dobre. Pozdrawiam Amelia Cytuj
EWA1992 Opublikowano 13 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 13 Lutego 2007 Witam ja pampuchy lubie z czerwonym mięskiem jak mawia mój syn czyli wołowina w sosie-pycha! A natomiast moje dziecko uwielbia jeść ze śmietaną ubitą z cukrem i cynamonem,od czasu do czasu sama takie zjem i są smakowite. A jak są juz zimne pampuszki zajadam je z masełkiem. A co do naleśników ze szpinakiem jeszcze nigdy nie jadłam i nie mam pojecia jak smakują. :( Pozdrawiam Ewa. :) Cytuj
Gość wilcz3k Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 jejku ja dzis tylko sniadanie jadłem, a jak widze o czym tu piszecie to normalnie az mi ślinka cieknie na klawiature... :wink: Cytuj
justhi Opublikowano 28 Lipca 2007 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2007 Witajcie! Robię trzy rodzaje sosów do parzaków (ja tak na nie mówię, nauczyła mnie tego moja babcia). Jeden to sos z grzybów suszonych: 60 dag suszonych prawdziwków (są najsmaczniejsze, ale podgrzybki też mogą być) 2 cebule 1 marchewka 5 gałązek natki pietruszki 1 liść laurowy 4 jagody ziela angielskiego 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka mąki 3 łyżki masła 100 ml śmietanki 30% 75 ml słodkiego wina (porto, madera, malaga) 1 łyżka brandy lub koniaku sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Grzyby płuczemy, zalewamy 500 ml zimnej wody i odstawiamy na ok.40 minut. Cebule obieramy, kroimy na plasterki, marchew - na kawałki. Cebule i marchew rumienimy na patelni bez tłuszczu, dodajemy do moczących się grzybów razem z czosnkiem (opłukanym, nie obranym-tam jest b.dużo smaku), liściem laurowym, natką i zielem angielskim. Płyn solimy, gotujemy 40 minut. Grzyby odcedzamy, kroimy w paseczki, a wywar przecedzamy przez gęste sito, mocno odciskając warzywa. Do wywaru dodajemy wino i gotujemy, aż połowa płynu odparuje. Mąkę smażymy na 1 łyżce masła, gdy na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza, wlewamy śmietanę i wywar. Gotujemy, mieszając, przez 5 minut, przecieramy przez sito, ponownie wlewamy do garnka i podgrzewamy. Doprawaimy solą, pieprzem i cukrem, dodajemy grzyby i gdy sos się zagotuje, zdejmujemy go z ognia, dodajemy pozostałe masło i koniak. Drugi to sos mleczno-owocowy: 1 szkl. mleka 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 szkl. przecieru owocowego lub owoców cukier do smaku Przygotowanie: jak budyń. Trzeci wreszcie to sos waniliowy: 1 szkl. słodkiej smietanki laska wanilii 1,5 szkl. mleka 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej 3-4 łyzki cukru Przygotowanie: jak budyń. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.