apsik Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 1.Upiec biszkopt na 4 jajach. 2 MASA 2 szkl wody około 1/2 szkl soku z cytryn 3/4szkl cukru 2 budynie śmietankowe na 3/4l [delekty] Ugotować budynie na wodzie i soku ,do gorącego dodać 1/2 margaryny i 2 żółtka ,razem dobrze zmiksować. Gorący krem wyłożyć na biszkopt.Na to dać piankę . PIANKA 1/2 litra śmietany kremówki 1 łyżka żelatyny rozpuszczona w 1/2 szkl wody cukier waniliowy 2 łyżki cukru pudru Śmietanę ubić z cukrem , na koniec dodoć żelatynę . Na piankę układać herbatniki [[3 paczki] i polać je lukrem . LUKIER 20 dag cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny około 2 łyżki przegotowanej letniej wody Wszystko utrzeć. Przepis ten jest wielokrotnie sprawdzony ,pochodzi od weselnej kucharki . Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 O! ciasto cytrynka zapowiada się że też będzie pyszna. Apsik mam pytanie ile ma być soku z cytryn? domyślam się że pół szklanki ale nie mam pewności. 1 Cytuj
apsik Opublikowano 18 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Już odpisuje ,sok wyciskam z dwóch cytryn i wychodzi go około 1/2 szklanki .Zapomniałam dodać ,że piankę wykładamy na zimny budyń .Życzę powodzenia. 1 Cytuj
ina12 Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Dziękuję bardzo i już drukuję przepis. 1 Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Witam! Mam pytanie czy ciasto nadaje się do jedzenia zaraz po lukrowaniu :-D Miałam kiedyś podobny przepis na ciasto z herbatników, ale to ciasto jadło się po dwóch dniach , potrzebny był czas żeby herbatniki zmiękły od kremu :-D Czy w tym przypadku też tak jest :-D chociaż ze względu na śmietanę to chyba nie :-D Pozdrawiam 1 Cytuj
apsik Opublikowano 18 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Oczywiście nie trzeba czekać tak długo ,bo herbatniki zmiękną od śmietany i lukru .U mnie w domu wszyscy bardzo lubią to ciasto ,szczególnie moi chłopcy.POZDRAWIAM 1 Cytuj
Katarzyna Opublikowano 18 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2006 Dzięki po świętach na pewno zrobię Cytuj
batirek Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Dzięki za przepis,pozdrawiam 1 Cytuj
Anna22 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zapowiada się bardzo pysznie. Przepis wydrukowałam i na pewno skorzystam. 1 Cytuj
ali Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 O rany, znów jakieś pyszności. Ale mam pytanie - 2 budynie na 3/4 l każdy czyli w sumie 1,5 l płynu, co oznacza, że daję sok z cytryn a resztę uzupełniam wodą aby w sumie było 1,5 l? 1 Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ja zrozumiałam w ten sposób że 2 budynie na 3/4 l trzeba ugotować w 2 szklankach wody wymieszanej z niecałą połową szklanki soku cytrynowego. Cytuj
ali Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Ina, masz rację, nie zauważyłam w przepisie tych 2 szkl. wody. a tak w ogóle to coś nie kumata jestem ostatnio - wiek? przepracowanie? no bo co innego, skoro przecież grudzień a nie maj! Pozdrówka! 1 Cytuj
apsik Opublikowano 19 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Oczywiście ina ma rację, soku może być czasami więcej,ja wyciskam go z dwóch dużych cytryn i do tego 2szkl wody. 1 Cytuj
Stokrotka Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Witam! Często piekę ten placuszek jest naprawdę pyszny! Zachęcam do wypróbowania :-D 1 Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.