redcherry Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Proszę Was o jakiś przepis na mięso z królika :-D mój mąż uparł się, że na święta bedzie królik i muszę coś wymyśleć, a nie mam pojęcia jak go zrobić. Z góry dziękuję za pomoc Cytuj
ina12 Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2006 Zaprawa z octu ( bejc) na 1 kg mięsa 1/4 szklanki octu 6 % 1/2 l wody 5 dag cebuli 2 listki laurowe 6 ziaren ziela angielskiego Wodę zagotować z cebulą pokrojona w talarki i przyprawami, gdy cebula zmięknie, dodać ocet, zaprawę odstawić i ostydzić. Mięso wyłożyć do dopasowanej miski kamiennej, zalać zimną zaprawą i odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce na na 2 -3 dni. Królik pieczony: 1 comber króliczy z udami tłuszcz do pieczenia sól Comber z udami z królika, dokładnie obrany z powięzi opłukać i natrzeć solą. W brytfannie rozgrzać tłuszcz, położyć mięso oblać tłuszczem i wstawić do goracego piekarnika. Piec około 1 1/2 godz, polewajac często sosem. Wyparowany sos uzupełniać wodą. Upieczone mięso podzielić na kawałki, ułożyć na półmisku i oblać z sosem z pieczenia. Podawać można z ziemniakami, frytkami i jarzynami np. kalafior, brukselka lub inne. Krolika pieczonego można podawać w sosie śmietanowym. Wtedy trzeba pod koniec pieczenia wlać śmietanę rozmieszaną z maką i dusić przez kilka minut w sosie., który w razie potrzeby rozrzedzić wodą i zabarwić karmelem. Sos śmietanowy posypać natką pietruszki, podawać z ziemniakami lub makaronem i z jarzyną albo z surówką. Pozdrawiam Cytuj
basga Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 ja robię tak jak Ina-w sosiku śmietankowym a do tego buraczki. Cytuj
Gość brand1 Opublikowano 26 Maja 2010 Zgłoś Opublikowano 26 Maja 2010 ja robię tak jak Ina-w sosiku śmietankowym a do tego buraczki. Spróbowałam waszego przepisu i... było pyszne ;) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.