aneta26 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ciekawa jestem co serwujecie na wigilijny stół bo ja nie mam pomysłów.Proszę o kilka przepisów :-D Cytuj
cosmo Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Ja oryginalnie karpia, kapustę z grochem, drożdżowe pierogi z grzybami pieczone w oleju, makiełki, śledzie w wodzie śmietanowej, grzyby faszerowane, itp. Już się nie mogę doczekać tych przysmaków. Jeśl iznajdę przepis na te pierogi to jutro wrzucęna forum. Pozdrawiam!!! Podaje przepis na drożdżowe pierogi pieczone w oleju: 0,5 kg mąki 1 żółtko 2 dag drożdży sól, cukier do smaku Wszystkie składniki włożyć do misy i zarobić ciepłą wodą. Po uformowaniu miękiego ciasta, odkroić połowę i rozwałkować jak na tradycyjne pierogi.Wyciąć szklanką kułeczka i nakładać farsz - wg uznania - najlepszy grzybowy z kapustą i zaklejać. . Piec około 3-4 minut na złoty kolor. Życzę smacznego. Po prostu są pyszne. Przez następny dwa dni można je śmiało odgrzewać w piekarniku pod folią aluminiową. Cytuj
baśka96 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Kosmo poproszę o bliższe informacje na temat makiełek. A na Wigilię to klasycznie; karpik smażony, zupa grzybowa z łazankami ,barszcz czerwony z uszkami, pierogi z grzybami,śledzik w oleju.W tym roku zamierzam też zrobić po raz pierwszy kluski z makiem, mam nadzieję że będą smaczne. Cytuj
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Ciekawa jestem co serwujecie na wigilijny stół bo ja nie mam pomysłów.Proszę o kilka przepisów :-D Ja szykuję kapustę z grzybami,karpika smażonego,barszczyk z uszkami,kluski z makiem,kompot z suszu,śledziki w oleju z cebulką,groch z miodem.... Cytuj
cosmo Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Ja makiełki robie w następujący sposób. Składniki: 0,5 kg maku paczka margaryny wedle uznania bakalie tj. rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, może być też odrobinę owoców kandyzowanych (jak kto lubi), 3 jajka skórka z cytryny (wcześniej sparzonej) miód - wedle uznania ale conajmniej trzy łyżki 3 czerstwe bułki cukier 0,5 litra mleka Sposób wykonania. Dzień wcześniej namaczam w wodzie mak. Ja sparzam wrzątkiem i tak zostawiam. Następnego dnia mielę go trzykrotnie. Następnie roztapiam margarynę, wrzucam zmielony mak, dodaje miód bakalie, skórkę cytrynową i dodaje żółtka. Bułkirozdrabniam i moczę chwilę w gorącym mleku i dodaje do maku. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę i mieszam z całą masą makową oraz z cukrem do smaku. Jest pyszne ale trzeba najwięcej w to wszystko włożyć serca. Zyczę smacznego!!! :-D Cytuj
baśka96 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Dzięki, muszę kiedyś wypróbować ale już po świętach, bo w tym roku wypróbowuję kluski z makiem. Pozdrawiam. Cytuj
Anna22 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Chętnie spróbuje pierogów z przepisu cosmo .ale czy dobrze zrozumiałam je się smaży w oleju na patelni czy piecze w piekarniku :-D Cytuj
cosmo Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Tak je się smaży w tłuszczu czyli oleju tak jak pączki. Są naprawdę pyszne. Polecam. Cytuj
Anna22 Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Tak myślałam :-D dziękuje za odpowiedź :-D zrobię je na wigilię. Cytuj
basga Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 a ja kupiłam dziś pierogi z makiem-pierwszy raz coś takiego widzę więc się skusiłam. dam znac jak smakowały ale po świętach. Cytuj
Stokrotka Opublikowano 17 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2009 U mnie makiełki to takie pierożki z masą makową (taką jak do makowca). Zwija się je tak jak uszka i piecze na rozgrzanym oleju przed samą wigilią. Są pyszne i trudno przestać je zajadać. Zawsze mamy niedosyt tego smakołyku i z Teściową obiecujemy sobie, że następnym razem zrobimy więcej :) ale i tak zawsze jest zbyt mało. Cytuj
ajaj Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 Tzn. trzeba je na glebokim oleju smazyc? Cytuj
justhi Opublikowano 18 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 18 Grudnia 2009 u mnie będzie karp smażony, śledzie w 4 "odsłonach", ryba po japońsku i po gracku, barszczyk, łazanki z kapustą, kulebiak w cieście francuskim i na zakończenie (na dwa podejścia z uwagi na przejedzenie :) ) kisiel bakaliowy, który zwyczajnie uwielbiam Smacznej kolacji wigilijnej i świątecznych uczt :) Cytuj
Gość agnkel Opublikowano 21 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2009 WITAM W TYM ROKU PIERWSZY RAZ ROBIĘ WIGILIĘ . W Z WIĄZKU Z TYM MAM PYTANKO ILE CZASU WCZEŚNIEJ MOŻNA ZROBIĆ KAPUSTĘ Z GRZYBAMI I SAŁATKĘ JARZYNOWĄ Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.