Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Ja oryginalnie karpia, kapustę z grochem, drożdżowe pierogi z grzybami pieczone w oleju, makiełki, śledzie w wodzie śmietanowej, grzyby faszerowane, itp. Już się nie mogę doczekać tych przysmaków. Jeśl iznajdę przepis na te pierogi to jutro wrzucęna forum. Pozdrawiam!!! Podaje przepis na drożdżowe pierogi pieczone w oleju: 0,5 kg mąki 1 żółtko 2 dag drożdży sól, cukier do smaku Wszystkie składniki włożyć do misy i zarobić ciepłą wodą. Po uformowaniu miękiego ciasta, odkroić połowę i rozwałkować jak na tradycyjne pierogi.Wyciąć szklanką kułeczka i nakładać farsz - wg uznania - najlepszy grzybowy z kapustą i zaklejać. . Piec około 3-4 minut na złoty kolor. Życzę smacznego. Po prostu są pyszne. Przez następny dwa dni można je śmiało odgrzewać w piekarniku pod folią aluminiową.

Opublikowano

Kosmo poproszę o bliższe informacje na temat makiełek. A na Wigilię to klasycznie; karpik smażony, zupa grzybowa z łazankami ,barszcz czerwony z uszkami, pierogi z grzybami,śledzik w oleju.W tym roku zamierzam też zrobić po raz pierwszy kluski z makiem, mam nadzieję że będą smaczne.

Opublikowano

Ciekawa jestem co serwujecie na wigilijny stół bo ja nie mam pomysłów.Proszę o kilka przepisów :-D

Ja szykuję kapustę z grzybami,karpika smażonego,barszczyk z uszkami,kluski z makiem,kompot z suszu,śledziki w oleju z cebulką,groch z miodem....
Opublikowano

Ja makiełki robie w następujący sposób.

Składniki: 0,5 kg maku

paczka margaryny

wedle uznania bakalie tj. rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, suszone śliwki, morele, może być też odrobinę owoców kandyzowanych (jak kto lubi),

3 jajka

skórka z cytryny (wcześniej sparzonej)

miód - wedle uznania ale conajmniej trzy łyżki

3 czerstwe bułki

cukier

0,5 litra mleka

Sposób wykonania.

Dzień wcześniej namaczam w wodzie mak. Ja sparzam wrzątkiem i tak zostawiam. Następnego dnia mielę go trzykrotnie. Następnie roztapiam margarynę, wrzucam zmielony mak, dodaje miód bakalie, skórkę cytrynową i dodaje żółtka. Bułkirozdrabniam i moczę chwilę w gorącym mleku i dodaje do maku. Na koniec ubijam białka na sztywną pianę i mieszam z całą masą makową oraz z cukrem do smaku. Jest pyszne ale trzeba najwięcej w to wszystko włożyć serca. Zyczę smacznego!!! :-D

Opublikowano

a ja kupiłam dziś pierogi z makiem-pierwszy raz coś takiego widzę więc się skusiłam. dam znac jak smakowały ale po świętach.

  • 2 lata później...
Opublikowano

U mnie makiełki to takie pierożki z masą makową (taką jak do makowca). Zwija się je tak jak uszka i piecze na rozgrzanym oleju przed samą wigilią. Są pyszne i trudno przestać je zajadać. Zawsze mamy niedosyt tego smakołyku i z Teściową obiecujemy sobie, że następnym razem zrobimy więcej :) ale i tak zawsze jest zbyt mało.

Opublikowano

u mnie będzie karp smażony, śledzie w 4 "odsłonach", ryba po japońsku i po gracku, barszczyk, łazanki z kapustą, kulebiak w cieście francuskim i na zakończenie (na dwa podejścia z uwagi na przejedzenie :) ) kisiel bakaliowy, który zwyczajnie uwielbiam Smacznej kolacji wigilijnej i świątecznych uczt :)

Opublikowano

WITAM W TYM ROKU PIERWSZY RAZ ROBIĘ WIGILIĘ . W Z WIĄZKU Z TYM MAM PYTANKO ILE CZASU WCZEŚNIEJ MOŻNA ZROBIĆ KAPUSTĘ Z GRZYBAMI I SAŁATKĘ JARZYNOWĄ

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.