gatita Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Kapustę spokojnie możesz już dzisiaj. A warzywa na sałatkę ugotuj dzi i do lodówki, a jutro zrób sałatkę, niech sie jeden dzień przegryzie ! Cytuj
Stokrotka Opublikowano 22 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2009 Ajaj te makiełki smaży się tak jak schabowe dno patelni przykryte tłuszczem. Cytuj
Dany Opublikowano 24 Listopada 2010 Zgłoś Opublikowano 24 Listopada 2010 Dla mnie na Wigilii obowiązkowo musi byc zupe grzybowa z suszonych grzybów z łazankami. Oczywiście jest też i barszczyk z krokietem, karp ( nie lubię go, no ale jednak zawsze jest an tym stole więc i w tym roku bedzie...) Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 9 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 9 Grudnia 2010 Witam, a co w roku 2010 będzie królowało na Waszych świątecznych stołach? Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 11 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 11 Grudnia 2010 To może sprecyzuję pytanie: wybierając menu stawiacie na tradycyjne potrawy, czy szukacie też nowych smaków? Po raz pierwszy w tym roku organizuję wigilię dla większej ilości osób i mam ochotę zrobić kilka klasycznych potraw, ale też spróbować czegoś mniej tradycyjnego, aczkolwiek nie całkiem odjechanego. Myślicie, że to dobry pomysł? Cytuj
Stokrotka Opublikowano 16 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 16 Grudnia 2010 Na początek chyba lepiej zbyt mocno nie eksperymentować, po co się niepotrzebnie stresować :( Nie ryzykowałabym potraw, których jeszcze nie robiłam, zawsze lepiej jest wcześniej zrobić coś takiego na próbę. A jakie potrawy planujesz? Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 17 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 17 Grudnia 2010 A jakie potrawy planujesz? Ani ja, ani goście nie przepadają za karpiem. Chciałam go zastąpić łososiem zapiekanym. A jako dodatki nie ziemniaki i ćwikła/chrzan. Tylko ryż i lekka sałatka z mieszanki sałat z jakimś aromatycznym sosem z dobrej oliwy i ziół. Ale już zupę chcę podać tradycyjną - barszcz z uszkami. Do tego jeszcze przekąski ze śledziem, tradycyjna sałatka jarzynowa i warstwowa polecana przez Dorotę warstowa sałatka z tuńczyka i kukurydzy , jajeczka faszerowane, pierogi ze śliwką kalifornijską. A na deser sernik snikers i słodkie dekoracje - bezowy bałwanek, choineczka bułeczkowa i świecznik z piernika (przepisy można znaleźć tu: słodkie dekoracje świąteczne). W pierwszy dzień zrobię i krem z brokułów z prażonymi migdałami. W drugi zjadać będziemy to, co zostanie:) Poza tym liczę, że coś dobrego przyniosą też goście:) Cytuj
Jolcia Opublikowano 19 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 19 Grudnia 2010 U mnie nie może zabraknąć placuszków z grzybami. Gotuję suszone kapelusze grzybów ,odsączam i następnie maczam w gęstym cieście naleśnikowym i smażę na oleju. Placuszki palce lizać. Kto spróbuje jest zachwycony. W tym roku chcę spróbować rybę wg przepisu koleżanki,czyli mintaja panierować w mące ,piec na oleju a następnie warstwowo układać w naczyniu: ryba, ser żółty. Chwilę potem zapiec w piekarniku. Cytuj
aleksandranowak76 Opublikowano 20 Grudnia 2010 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2010 polecam wszystkim fajne pdfy z przepisami na święta i wigilię: https://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/download/swiateczne-przepisy-kulinarne.pdf https://www.tesco.pl/kulinarne-inspiracje/download/slodkie-dekoracje-swiateczne.pdf doskonale sprawdzają się w kuchni! przy okazji dodam, że pierwsza świąteczna kolacja już za mną - wyszło znakomicie:) Cytuj
szyszka Opublikowano 10 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 10 Grudnia 2011 Może troche nie tradycyjnie.Ale ja zawsze robiłam tak jak moja mama.Pierogi z suszonymi śliwkami.Dzieciaki i mąż grymasili,ale to zawsze.W tym roku przełamie tradycje.Pierogi będą z suszonym owocem ale z żurawiną. Cytuj
Dorota Opublikowano 14 Grudnia 2011 Zgłoś Opublikowano 14 Grudnia 2011 Witam, zainteresowały mnie te pierogi z suszonymi śliwkami, ciekawa jestem tylko jak wygląda ten farsz? co się jeszcze do tych śliwek dodaje? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.