Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Dla mnie na Wigilii obowiązkowo musi byc zupe grzybowa z suszonych grzybów z łazankami. Oczywiście jest też i barszczyk z krokietem, karp ( nie lubię go, no ale jednak zawsze jest an tym stole więc i w tym roku bedzie...)

  • 2 tygodnie później...
Opublikowano

To może sprecyzuję pytanie: wybierając menu stawiacie na tradycyjne potrawy, czy szukacie też nowych smaków? Po raz pierwszy w tym roku organizuję wigilię dla większej ilości osób i mam ochotę zrobić kilka klasycznych potraw, ale też spróbować czegoś mniej tradycyjnego, aczkolwiek nie całkiem odjechanego. Myślicie, że to dobry pomysł?

Opublikowano

Na początek chyba lepiej zbyt mocno nie eksperymentować, po co się niepotrzebnie stresować :( Nie ryzykowałabym potraw, których jeszcze nie robiłam, zawsze lepiej jest wcześniej zrobić coś takiego na próbę. A jakie potrawy planujesz?

Opublikowano

A jakie potrawy planujesz?

Ani ja, ani goście nie przepadają za karpiem. Chciałam go zastąpić łososiem zapiekanym. A jako dodatki nie ziemniaki i ćwikła/chrzan. Tylko ryż i lekka sałatka z mieszanki sałat z jakimś aromatycznym sosem z dobrej oliwy i ziół. Ale już zupę chcę podać tradycyjną - barszcz z uszkami. Do tego jeszcze przekąski ze śledziem, tradycyjna sałatka jarzynowa i warstwowa polecana przez Dorotę warstowa sałatka z tuńczyka i kukurydzy , jajeczka faszerowane, pierogi ze śliwką kalifornijską. A na deser sernik snikers i słodkie dekoracje - bezowy bałwanek, choineczka bułeczkowa i świecznik z piernika (przepisy można znaleźć tu: słodkie dekoracje świąteczne).

W pierwszy dzień zrobię i krem z brokułów z prażonymi migdałami. W drugi zjadać będziemy to, co zostanie:) Poza tym liczę, że coś dobrego przyniosą też goście:)

Opublikowano

U mnie nie może zabraknąć placuszków z grzybami. Gotuję suszone kapelusze grzybów ,odsączam i następnie maczam w gęstym cieście naleśnikowym i smażę na oleju. Placuszki palce lizać. Kto spróbuje jest zachwycony. W tym roku chcę spróbować rybę wg przepisu koleżanki,czyli mintaja panierować w mące ,piec na oleju a następnie warstwowo układać w naczyniu: ryba, ser żółty. Chwilę potem zapiec w piekarniku.

  • 11 miesięcy temu...
Opublikowano

Może troche nie tradycyjnie.Ale ja zawsze robiłam tak jak moja mama.Pierogi z suszonymi śliwkami.Dzieciaki i mąż grymasili,ale to zawsze.W tym roku przełamie tradycje.Pierogi będą z suszonym owocem ale z żurawiną.

Opublikowano

Witam, zainteresowały mnie te pierogi z suszonymi śliwkami, ciekawa jestem tylko jak wygląda ten farsz? co się jeszcze do tych śliwek dodaje?

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.