ina12 Opublikowano 20 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 20 Grudnia 2006 Biszkopt 2 szklanki maki 1 1/2 szklanki cukru 8 jajek 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Oprócz tego 1 1/2 l śmietany kremówki 3 łyżeczki cukru waniliowego wiórki kokosowe i listki gotowe do dekoracji Jajka ubić z cukrem na sztywno. Do ubitych jaj dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Ciasto wylać do blaszki wysmarowanej i posypanej bułka tartą. Piec w temperaturze 180* C około 35-40 min. w blaszce o wymiarach 25 - 40 cm. Kremówkę schłodzoną ubić z cukrem waniliowym. Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż na trzy części i przełożyć bita śmietaną. Część śmietany zostawić do dekoracji. Z boków biszkopta wykroić trójkąty w taki sposób aby powstała choinka. Wierzch posmarować pozostawioną bitą śmietaną, na brzegach choinki zrobić rozetki z bitej śmietany, środek posypać wiórkami kokosowymi, udekorować listkami albo według własnego uznania. Cytuj
basga Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 robiłam podobne ciasto,tyle że mam gotową formę w ksztalcie choinki,co znacznie ułatwia pracę.potem córka miała pole do popisu dekorując ją wg fantazji. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.