Ewa1 Opublikowano 21 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 21 Grudnia 2006 Jest to biszkopt przekładany masą. Trzy galaretki różnokolorowe kroimy w kostkę(oczywiście rozpuszczone każda osobno w szklance wody i zastygnięte).Mieszamy z masą. Chodzi mi o to,że nie wiem jak się ją robi,żeby się nie zważyła. Placek naprawdę pyszny,skosztowałam go osobiście.Może ktoś go zna pod inną nazwą. Ewa. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Witaj Ewa1 ! Nie jestem pewna czy chodzi Ci o takie ciasto, ale podam Ci jak ja robię coś takiego: rozpuszczam 3 galaretki ( różne- każdą oddzielnie w szklance wody) zostawiam aż zastygną 1 szklankę mleka gotuję z 1/2 szklanką cukru dodaję 2 łyżki żelatyny studzę. 0.5 litra śmietany 18% ubijam mikserem dodając stopniowo przestudzone mleko. Zastygniętą galaretkę kroję w kostkę dodaję do masy mlecznej mieszam już wtedy łyżką. Wykładam na nasączony biszkopt i przykrywam drugim, wstawiam do lodówki do zastygnięcia. Można polac jakąś polewą lub lukrem , a do masy z galaretkami można dodac bakalie :-D Mojej rodzince to bardzo smakuje Cytuj
basga Opublikowano 23 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 ja znam trochę inną wersję tego ciasta a mianowicie: biszkopt jasny a drugi ciemny kroję w spora kostkę. 2-3 różne galaretki też pokroic, wszystko wyłożyc w formie, zalac 0,5litra śmietany ubitej z 2 łyżkami cukru i 5 łyżeczkami żelatyny/rozpuszczonej/. delikatnie docisnąc i schłodzic. Cytuj
Ewa1 Opublikowano 23 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Grudnia 2006 Witam! Przypadkowo spotkałam znajomą, która jest cukiernikiem. Zapytałam ją o tą masę na "Szkiełka". A oto ona: 1/2 l mleka 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki cukru 2 jajka 1 kostka masła lub margaryny(dobrej) 3 różne galaretki Cukier i jajka ubić, dodać mąkę i wymieszać delikatnie na pulchną masę. Mleko zagotować. masę p[ostawić na ogień i wlewać to gorące mleko szybko mieszając aż zgęstnieje. Masę przestudzić. Utrzeć 1 kostkę masła lub dobrą margarynę, dodawać po łyżce ugotowaną i przestudzoną masę i ucierać. Powstanie bardzo dobry krem, do którego dodać 3 różne galaretki rozpuszczone każda osobno w 1 szklance wody. Zastygnięte pokroić w kostkę(najlepiej prezentują się galaretki wiśniowa, cytrynowa i kiwi). Dodać galaretki do masy, wymieszać i przełożyć biszkopt. PYCHA!!! Polecam wszystkim! P.S. Dzięki wam dziewczyny, że chcieliście mi pomóc. Napewno Wasze masy wypróbuję. :-D Życzę WESOŁYCH ŚWIĄT!!! :-D Cytuj
Justyna.K Opublikowano 22 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Stycznia 2007 EWA1dzięki za super przepisik na ten krem z galaretkami napewno wykorzystam. :grin: już się drukuje...... Cytuj
Ewa1 Opublikowano 23 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 23 Stycznia 2007 Justynko! Cieszę się, że wypróbujesz ten krem, bo warto. Jest to krem którego nie musimy się obawiać, bo nie ma tam surowych żółtek, a ja np. bardzo się ich boję. Ciasto z taką masą może stać kilka dni, a nawet można zamrozić i odmrozić ponownie. Ostatnio w sobotę piekłam ten placek, tą masę ugotowałam na 1 litrze mleka (czyli podwoiłam składniki masy). Utarłam z 1 masłem i dodałam jeszcze jedną galaretkę więcej innego koloru. Wyszedł super!!! Ewa :grin: Cytuj
Gość Paweł_ Opublikowano 3 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Lutego 2007 Witaj Ewa1! Upiekłem twoje szkiełka wczoraj i naprawde są smaczne. Muszę przyznać, że twoja znajoma zna bardzo dobre przepisy. Naprawdę szybko znika ze stołu. Polecam Paweł. :razz: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 MASA SZKIEŁKA JEST PRZEPYSZNA PRZEŁOŻYŁAM I UDEKOROWAŁAM NIĄ TORT TAK SIĘ PREZENTUJE :wink: [ZDJĘCIE NIEDOSTĘPNE] Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Justynko! Ale piękny ten torcik z tą masą.! Gratuluję. Muszę się wreszcie za niego zabrać. Pa . Renata :wink: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 reni-gliwicerób bo naprawdę WARTO. :razz: EWA1 jeszcze raz bardzo dziękuję za tak trafiony przepis napewno jeszcze nie raz wykorzystam go .POZDRAWIAM :razz: Cytuj
Ewa1 Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Justynko! Bardzo się cieszę, że Tobie smakuje. Ale ze zdjęcia troszkę wydaje mi się że wyszła ciut za rzadka (może się myle). Tort jest piękny. Ja postaram się zrobić na niedzielę i spróbuje dołączyć zdjęcie. Ewa :razz: :razz: :razz: Cytuj
Justyna.K Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Mnie się wydaje że galaretka powinna jeszcze posiedzieć w lodówce żeby stęrzała dokładnie ale nie było już czasu i galaretka była nie taka za twarda następnym razem rano wcześnie zrobie galaretkę żeby porządnie stęrzała :razz: bo masa była gęsta ta galaretka robi taki rozjeżdrzony efekt ale i tak pyszna była :razz: Cytuj
Ewa1 Opublikowano 19 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 No właśnie chyba troszkę za rzadka przez tą galaretkę. Ja zawsze gotuję na noc i wkładam na talerz do lodówki, rano sztywna jak należy. Ale jak to mówią "pierwsze koty za płoty", człowiek przecież uczy się całe życie. Pa,Ewa :razz: :razz: :razz: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi