renigliwice Opublikowano 22 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 22 Grudnia 2006 Składniki: Ciasto kruche: 30dag mąki, 2 łyżki cukru pudru, łyżka smalcu, płaska łyżeczka proszku do pieczenia, 10dag margaryny- posiekać, dodać 1jajko i 2 żółtka- wyrobić. Podpiec ok.20 minut. 2kg jabłek obrać, pokroić w kostkę. Przełożyć jabłka do garnka Wlać pół szklanki wody, wsypać 2łyżki cukru. Gotować jabłka na małym ogniu 15-20minut pilnując, by się nie rozgotowały. Wsypać 2 galaretki cytrynowe. Wymieszać do rozpuszczenia galaretek. Wylać na podpieczone ciasto. 2białka ubić, pod koniec dodać ok.3łyżek cukru oraz 10dag wiórek kokosowych. Wyłożyć na jabłka. Piec do zrumienienia kokosu. Smacznego Cytuj
Stokrotka Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Ale mam ochotę na ten placuszek! Zaraz idę go upiec! Pozdrawiam! :lol: Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Witaj Stokrotko! To ciasto jest super. Pilnuj tylko, by jabłka się nie rozgotowały. Nadal mają pozostać w kształcie kostek. To ciasto można dostać w cukierniach. Przepis dostałam od mojej cioci, która piekła je dla restauracji. Proszę daj znać, jak Ci wyszło. Pozdrawiam gorąco. Renata :lol: :lol: Cytuj
Stokrotka Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Ciasto znikło nim jeszcze zdążyło wystygnąć! Jest naprawdę pyszne. Następnym razem zrobię z podwójnej porcji :lol:. Renigliwice bardzo dziękuję za wspaniały przepis :lol:. Pozdrawiam! Cytuj
renigliwice Opublikowano 10 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 STOKROTKO! Cieszę się, że Wam smakowało. Następnym razem radzę jednak zaczekać, aż ciasto całkowicie zastygnie. Będzie jeszcze smaczniejsze. Pozdrawiam . :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi