ina12 Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Ciasto: 30 dag mąki 30 dag cukru 18 dag masła lub margaryny 6 jaj skórka i sok z jednej cytryny 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa: 30 dag maku 3 jajka szklanka cukru pudru 1 cukier waniliowy olejek migdałowy Opłukany mak sparzyć i 2 -3 razy zmielić. Utrzeć żółtka z cukrem i połączyć z makiem, dodać cukier waniliowy, olejek migdałowy, pianę ubitą z białek i delikatnie wymieszać. Masło z cukrem i żółtkami utrzeć na puch. Dodać skórkę i sok z cytryny, mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a na końcu sztywno ubitą pianę. Połowę ciasta wylać do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i wysypanej bułka tartą, wyłożyć mak, a na mak drugą część ciasta. Piec około 40 min w średnio nagrzanym piekarniku. Po upieczeniu i wystudzeniu polukrować. Moja uwaga: Użyłam masę makową z bakaliami 850 g do której dodałam jeszcze trochę olejku migdałowego, 3 żółtka i pianę ubitą z białek i bułkę tartą. Bułki tartej dałam na wyczucie, po upieczeniu ciasta doszłam do wniosku że mogłam dosypywać łyżkami i dokładnie podać ilość dosypanej bułki tartej. Makowiec ten jest smaczny i na drugi dzień wilgotny. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.