Gabi_B Opublikowano 27 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 27 Grudnia 2006 Mam tu przepis na ciacho w sam raz na Sylwestra. I nie tylko... ADWOKATKA Składniki: Biszkopt: 4 jajka 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka octu Krem: 1/2 litra śmietany 30% biała czekolada 1 szklanka adwokata 2 śmietan-fixy 10 dag orzechów włoskich Do dekoracji: kokos Wykonanie: Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną cześć biszkoptu pokruszyć. Śmietanę zmiksować z fixami. Następnie dodawać ostudzoną czekoladę wcześniej roztopioną na parze, a następnie powoli wlewać adwokata (ciągle miksując). Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać pokruszony biszkopt i pokrojone orzechy włoskie. Drugą część biszkoptu nasączyć wodą z aromatem arakowym. Na biszkopt wyłożyć masę z pokruszonym biszkoptem i orzechami, a na to drugą część masy. Wierzch ciasta posypać kokosem. Schłodzić w lodówce. Smacznego. Polecam, bo ciacho jest naprawdę rewelacyjne. Czekam niecierpliwie na komentarze. To mój debiut na forum:-))))))) Cytuj
JustynaZ Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Właśnie wydrukowałam sobie Twój przepis na ciacho, krem składnikami (oprócz oczywiście adwokata) jest nieco zbliżony do kremu na Rafaello. Jednak sposób wykonania dużo się róźni i pewnie przez to smak ciacha też będzie inny..............hmm i ten adwokat już mnie kusi :-D W każdym razie w najbliższym czasie pewnie go wykonam, pozdrawiam, Justyna (od niedawna też na forum, debiutu jeszcze brak:-)))))))))))) Cytuj
Jolcia Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 W moim zeszycie to ciasto jest pod nazwą Rafaello. Odrobinę różni się proporcjami,a zamiast orzechów dodaję migdały. Masz rację Gabi na sylwestra super. :-D Cytuj
JustynaZ Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ja na Rafaello masę wykonuję trochę inaczej: 1/2 litra śmietanki 30% zagotowuję z tabliczką białej czekolady (ostudzam, na początku mieszając często, żeby się kożuch nie wytworzył), dodaję 2 Śnieżki w proszku miksując je, a następnie wiórki kokosowe. Dlatego stwrdziłam, że przepis na Adwokatkę jest nieco inny. Tak czy siak uważam, że jedna jak i druga masa jest dobra :-D :-D :-D Cytuj
Basia K Opublikowano 24 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2009 Wiem,ze na Forum ten przepis jest podwójnie napisany....Ale opinię wklejam tu,jako że był pierwszy.... Ciasto REWELACJA! Nie mam zdjęcia,nie zdążyłam zrobic :D Dodam tylko,że wierzch udekorowałam płatkami migdałowymi,które według mnie lepiej tu pasują. Piąteczka ode mnie! Cytuj
Basia K Opublikowano 5 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Grudnia 2009 Robiłam je wczoraj na poczęstunek barbórkowy do pracy,dlatego takie "nieciekawe otoczenie" Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.