Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Mam tu przepis na ciacho w sam raz na Sylwestra. I nie tylko...

ADWOKATKA

Składniki:

Biszkopt:

4 jajka

1 szklanka cukru

1 szklanka mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka octu

Krem:

1/2 litra śmietany 30%

biała czekolada

1 szklanka adwokata

2 śmietan-fixy

10 dag orzechów włoskich

Do dekoracji:

kokos

Wykonanie:

Białka ubić, dodać cukier i nadal ubijać. Dodać żółtka, jeszcze ubijać. Następnie dodać mąkę, proszek do pieczenia, ocet i wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem blachy i piec ok. 25 minut w temperaturze 170 st. C. Ostudzić i podzielić na dwie części. Jedną cześć biszkoptu pokruszyć.

Śmietanę zmiksować z fixami. Następnie dodawać ostudzoną czekoladę wcześniej roztopioną na parze, a następnie powoli wlewać adwokata (ciągle miksując).

Masę podzielić na dwie części. Do jednej części dodać pokruszony biszkopt i pokrojone orzechy włoskie.

Drugą część biszkoptu nasączyć wodą z aromatem arakowym. Na biszkopt wyłożyć masę z pokruszonym biszkoptem i orzechami, a na to drugą część masy. Wierzch ciasta posypać kokosem. Schłodzić w lodówce.

Smacznego.

Polecam, bo ciacho jest naprawdę rewelacyjne. Czekam niecierpliwie na komentarze. To mój debiut na forum:-)))))))

post-2844-1200919903_thumb.jpg

Opublikowano

Właśnie wydrukowałam sobie Twój przepis na ciacho, krem składnikami (oprócz oczywiście adwokata) jest nieco zbliżony do kremu na Rafaello. Jednak sposób wykonania dużo się róźni i pewnie przez to smak ciacha też będzie inny..............hmm i ten adwokat już mnie kusi :-D W każdym razie w najbliższym czasie pewnie go wykonam, pozdrawiam, Justyna (od niedawna też na forum, debiutu jeszcze brak:-))))))))))))

Opublikowano

W moim zeszycie to ciasto jest pod nazwą Rafaello. Odrobinę różni się proporcjami,a zamiast orzechów dodaję migdały. Masz rację Gabi na sylwestra super. :-D

Opublikowano

Ja na Rafaello masę wykonuję trochę inaczej: 1/2 litra śmietanki 30% zagotowuję z tabliczką białej czekolady (ostudzam, na początku mieszając często, żeby się kożuch nie wytworzył), dodaję 2 Śnieżki w proszku miksując je, a następnie wiórki kokosowe. Dlatego stwrdziłam, że przepis na Adwokatkę jest nieco inny. Tak czy siak uważam, że jedna jak i druga masa jest dobra :-D :-D :-D

• 2 lata później...
Opublikowano

Wiem,ze na Forum ten przepis jest podwójnie napisany....Ale opinię wklejam tu,jako że był pierwszy.... Ciasto REWELACJA! Nie mam zdjęcia,nie zdążyłam zrobic :D Dodam tylko,że wierzch udekorowałam płatkami migdałowymi,które według mnie lepiej tu pasują. Piąteczka ode mnie!

• 9 miesięcy temu...