Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Ten przepis dostałam od koleżanki z pracy, która korzysta z niego od wielu lat. 1 masło roślinne 4 jajka 7 płaskich łyżeczek żelatyny (1/2 szklanki gorącej wody) 3/4 szklanki mleka 1 szklanka cukru Rozpuszczamy żelatynę w gorącej wodzie odstawiamy żeby przestygła. Żółtka ucieramy z cukrem na puszystą masę i dodajemy masło- dalej ucieramy. Ciepłą żelatynę dodajemy do masy maślanej na przemian z mlekiem (po 2 łyżki) Ubijamy pianę z białek dodajemy do masy mieszamy wszystkie składniki. Wykładamy do tortownicy i wstawiamy do lodówki do zastygnięcia. Na wierzchu układamy owoce np wiśnie, pokrojone brzoskwinie, ananas, rodzynki itp... zalewamy galaretką i wstawiamy ponownie do lodówki. Ja jak nie robię z galaretką na wierzchu to owoce kładę zaraz jak przełożę masę do tortownicy to owoce trochę się zapadną do środka. Pycha! Polecam! Życzę smacznego! :-D Cytuj
ina12 Opublikowano 28 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Katarzyno bardzo zainteresował mnie ten przepis. Oprócz ciast zrobię ptasie mleczko na sylwestra i Nowy Rok. Mam pytanie i proszę o odpowiedź czy żelatynę dodać ciepłą jak jest w przepisie, czy zupełnie letnią. Mam propozycję, może weźniemy sobie trochę urlopu z smacznego pl i wtedy przestaniemy objadać się słodkościami, bo jeszcze trochę a z mojej osoby zrobi sie karykatura. Pozdrawiam Cytuj
Katarzyna Opublikowano 28 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 28 Grudnia 2006 Halinko ja rozpuszczam żelatynę w gorącej wodzie i letnią łączę z masą. Dobry pomysł z tym dniem wolnym, ale czy wytrzymamy :-D Pozdrawiam :-D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.