MarekLBN Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Na wstępie chciałbym się przywitać. Nazywam się Marek i mieszkam w Lublinie. Od jakiegoś czasu interesuje sie kuchnią (od strony teoretycznej i praktycznej oczywiście:P). "Leci" mi już 17 rok życia i mam do was pytanko: czy można zostać dobrym kucharzem bez kończenia technikum gastronomicznego? Na pewno część z was będzie w stanie mi pomóc, z góry dzięki pozdro! Cytuj
Marcin Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Jestem na 101% przekonany, że TAK - tutaj najważniejsza jest pasja - ostatnio dokładnie to w jakimś radiu powiedział Robert Makłowicz. I ja się z tym zdecydowanie zgadzam. Cytuj
MarekLBN Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Dzięki za odpowiedź! Chciałbym np. w czasie wakacji podpatrywać pracę kucharzy w restauracji, albo nawet coś pomagać? Myślicie że jest taka możliwość? Po skończeniu 18 lat czyli w maju 2007 mam zamiar ukończyć kurs w ZAKŁADZIE DOSKONALENIA ZAWODOWEGO W LUBLINIE i akurat kurs skończyłby się gdzieś na wakacje, więc myśle że mógłbym jakoś postarać się o zdobycie większego doświadczenia. Co wy na to? Cytuj
DeLarge Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 młody jesteś, wszystko zależy od Ciebie...trzeba zaryzykować Cytuj
MarekLBN Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 I właśnie dlatego że jestem jeszcze młody chciałbym zaryzykować. Jeżeli nie to, to mam jeszcze w zanadrzu matematykę bo też to lubię i jakieś studia właśnie z tym związane. Cytuj
DeLarge Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Warto może jednak jakieś np. studium kulinarne sobie zrobić...bo wiesz pasja pasją, chęci chęciami ale jakieś zaplecze należy posiadać jeśli oczywiście mówimy o w pełni profesjonalnej karierze zawodowej. Wydaje mi się iż cięzko może być zdobyć dobrze płatną pracę w np. renomowanej restauracji bez udokumentowanego i zdobytego doświadczenia. Życzę jednak powodzenia i wszystkiego najlepszego :-D Nawiązując jeszcze do p. Makłowicza warto pamiętać iż jest on osobą które niewątpliwie odniosła sukces medialny ale, jak sam siebie nazywa, jest smakoszem a nie zawodowym kucharzem (nie pracuje zawodowo jako kucharz w przeciwieństwie do innych znanych z telewizji szefów kuchni jak np. p. Okrasa czy p. Brodnicki) ps. doświadczenie można zdobyć tak jak planujesz cieżką pracą w kuchni i życzę Ci powodzenia i wytrwałości. Kończąc już ten mój wywód: słyszałem o studium kulinarnym w Poznaniu <--poszukaj w sieci informacji Cytuj
MarekLBN Opublikowano 30 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Teraz, póki jeszcze jestem w 2 LO i nie mam jeszcze matury, chciałbym ukończyć jakieś kursy i zdobyć papiery (ale musze jeszcze do 18-stki poczekać) i np. w wakacje zająć się pomocą w restauracji czy coś w tym stylu. A po maturze myśle że najlepszym rozwiązaniem są studia na Wyższej Szkole Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu lub technologia żywienia na SGGW w Warszawie. https://www.leszekgryka.hotel.pl/ - bardzo fajny link dzięki za niego; ale rozumiem że to jest tak jakby taki "profesjonalny szybki kurs" tak? bo np. dla uczniów i studentów psize że kurs robienia przystawek czy coś trwa załóżmy 2 dni, chodzi tu o jednorazowo 2 dni, dobrze rozumuje? podobny kurs chcę skończyć jeszcze w Lublinie jak skończe 18 lat tyle że ten w Lublinie będzie pewnie mniej profesjonalny:P cytuję: "RODZAJE I CZAS TRWANIA SZKOLENIA 1. Szkolenie kulinarne - teoretyczne - 1 dzień 2. Szkolenie kulinarne - z jednego tematu np. zakąski (ciepłe i zimne) - 3 dni 3. Szkolenie kulinarne - ogólne (zakąski, zupy, dania desery) - 5 dni 4. Przygotowanie menu dla zakładu i szkolenie personelu - 5 dni 5. Tworzenie oryginalnych receptur potraw z powierzonych produktów na indywidualne potrzeby Klienta - 3 dni 6. Eksperymentalne gotowanie (żywioł) tylko na bazie posiadanych produktów - zakąski, zupy, dania - 3 dni 7. Nowa forma potraw według sprawdzonych receptur Klienta - 2 dni" Czyli łącznie uczymy się wszystkiego przez około 22 dni i koniec kursu tak? Cytuj
Marcin Opublikowano 30 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 30 Grudnia 2006 Witajcie - chciałem wytłumaczyć - napisałem faktycznie o Robercie Makłowiczu w moim pierwszym poście - chodziło mi o Roberta Sowę :-D Może trochę mniej znany kucharz, ale jednak :-D Cytuj
DeLarge Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 A po maturze myśle że najlepszym rozwiązaniem są studia na Wyższej Szkole Gastronomii i Hotelarstwa w Poznaniu lub technologia żywienia na SGGW w Warszawie. To jest chyba najbardziej trafne rozwiązanie. Cytuj
MarekLBN Opublikowano 31 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Też tak myśle:P DeLarge mógłbyś sie jeszcze odnieść do tego co napisałem na temat tego linka: https://www.leszekgryka.hotel.pl/? Cytuj
DeLarge Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 w/w link został zaproponowany gdyż odnosiłem się do Twoich słów czy można zostać dobrym kucharzem bez kończenia technikum gastronomicznego? i które może źle zinterpretowałem myśląc że to koniec Twej edukacji...takich kursów i szkoleń znajdziesz bez liku jednak jak na razie nie warto sobie nimi głowy zaprzątać skoro masz poważne plany dotyczące studiów (ale to tylko moje zdanie). Pozdrawiam Cytuj
MarekLBN Opublikowano 31 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Ale mi chodzi o to czy rzeczywiście taki kurs będzie trwał 22 dni tak? Bo rozumiem że Studio Leszka Gryki nie jest jak jakaś szkoła do której chodzimy "ileśtam" lat. Cytuj
DeLarge Opublikowano 31 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Taki kurs nie trwa 22 dni. Na stronie można wyczytać że np. 3 dniowe szkolenie obejmuje jeden zakres tematyczny np. zakąski 2. Szkolenie kulinarne - z jednego tematu np. zakąski (ciepłe i zimne) - 3 dni a zagadnień tematycznych jest bodajże 13. Wobec czego można wywnioskować że szkolenie trwa o wiele dłużej. Pozdrawiam Cytuj
MarekLBN Opublikowano 31 Grudnia 2006 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Grudnia 2006 Czyli ten kurs jest codziennie przez jakiś okres czasu (np. przez 30 dni)? Czy też np. mamy przez 3 dni zakąski, później kilkudniowa przerwa i znów jakaś inna dziedzina kilka dni? Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.