DeLarge Opublikowano 1 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 wszystkie informacje są na stronie, radzę po prostu skontaktować się z organizatorami: leszekgryka@hotel.pl JAk znam życie wszystko i tak zależy od uczestników skoro dzień szkolenia kosztuje 250 pln Cytuj
MarekLBN Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 troche sporo ;/ a tak poza tym to gdzie tam jest info o cenie na tej stronie bo nie moge sie doszukać? Cytuj
MarekLBN Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 ok popatrze; hehe chyba niezbyt bym się łapał na to szkolenie bo widze że to trzeba już prawdopodobnie gdzieś pracować czy coś (oczywiście w zawodzie kucharza np.), a poza tym strasznie to drogie; wydaje mi się że tego wszystkiego co by tam pokazali można się nauczyc poprzez pracę i praktykę, takie jest moje zdanie Cytuj
MarekLBN Opublikowano 1 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Stycznia 2007 Witam. Co polecacie robić, aby czas zanim rozpoczne jakieś szkolenia/kursy/studia w kierunku gastronomicznym dobrze zagospodarować i nauczyć się jak najwięcej na temat sztuki gtowania? Wiem, moge przeglądać i czytać jakieś książki kucharskie, czytać rożne rzeczy w necie, gotowac oczywiście, ale czy jest wg. was coś jeszcze co pozwoli mi na maksymalny rozwój w tym kierunku? Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 2 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 2 Stycznia 2007 Ja myślę że jednak praktyka czyni mistrza.Na własnej skórze się przekonałam-wychodząc za mąż nie potrafiłam ugotować dosłownie nic.Szczęście że wody na herbatę nie przypalałam!Teraz radzę sobie całkiem nieżle i nie przestaję się uczyć.Ale tak na prawdę to chciałam podać Ci przykład mojego znajomego, który o ile mi wiadomo nie skończył nigdy żadnej szkoły o kierunku gastronomicznym,a mimo to został szefem kuchni w bardzo znanym hotelu.Wydaje mi się że trzeba kochać to co się robi i podchodzić do tego z prawdziwą pasją,a wtedy na pewno się uda zrealizować marzenia.Wszystko przed Tobą!Powodzenia! Cytuj
tonik17 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Witam, ja tez sie wybieram w tym roku na kucharza ( obecnie jestem w technikum elektronicznym i troche minalem sie z powolaniem ale coz :lol:) do szkoly policealnej dwuletniej w Poznaniu. Zamierzam rowniez zrobic sobie jakies kursy, bo wiadomo, ze certyfikaty licza sie do CV. Gotowac lubilem od zawsze i chyba to jest moje powolanie. Tez chcialem isc do wyzszej szkoly hotelarstwa i gastronomii w poznaniu ale dowiedzialem sie co nie co o tej szkole i poki co rezygnuje z niej, bo po pierwsze nie stac mnie na nia, a po drugie maja przesadzone zasady i poziomem tez sie nie wyrozniaja. A najbardziej znaczacym argumentem jest fakt, ze tam nie ma typowych studiow, ze czlowiek uczy sie gotowac tylko cos w stylu zarzadzanie i marketing. Mozna zrobic sobie kurs kucharza. Ja mam takie zamierzenia, ze skoncze szkole policealna plus kursy i potem pojde na studia. Mysle, ze to jest dobry tok myslenia. Poki co bede mial prace i praktyke i z czasem zrobie sobie kurs na mistrza,a potem na szefa kuchni. W/w studia sa dobre jak ktos skonczy typowa gastronomie i bedzie chcial zalozyc swoja firme. Nie wiem jak wy to widzicie, ale mysle, ze moj tok myslenia jest dobry pozdraiwam Cytuj
MarekLBN Opublikowano 5 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Ja właśnie też poważnie myśle nad tymi studiami po liceum. Niedługo zaczne kurs gastronomiczny w ZDZ, ale mam o tyle dorze że dopiero jestm w II LO i mam czas żeby się zastanowić. A tak poza tym co to jest za szkoła, w której chcesz się uczyć później (ta policealna Poznaniu)? Cytuj
tonik17 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 To znaczy sa dwie szkoly, ktore znalazlem, a mianowicie PROGRES I PROFESJA. Obie sa na ulicy Polwiejskiej (dla tych co sie orientuja, w tym wypadku kazdy poznaniak i ja gnieznianin :lol: ). Mam zamiar przejechac sie we ferie do tych obu szkol i dowiedziec sie co nie co. Ale poki co jestem za PROFESJA Cytuj
tonik17 Opublikowano 5 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 5 Stycznia 2007 Moge cie pocieszyc, ze PROFESJA jest w twoim miescie. Wejdz sobie na www.profesja.edu.pl Cytuj
Gość kosa-zone Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Kwietnia 2008 Wszystko pięknie fajnie ja właśnie kończe technikum gastronomiczne nie jest łatwo . A tak poza to studia na wshig w poznaniu kosztują 600 zł za miesiąc to jest 6000 zł za rok studiów nie wiem jak wy ale mnie na taki bajer nie stać chociarz kocham gotowac a dotego doliczcie sobie utrzymanie się w poznaniu. pozdro kosa-zone Cytuj
Qozak Opublikowano 22 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2008 W Polsce jedyna szkoła wyższa o kierunku gastronomia to WSHiG. Jej zaletą są niewątpliwie gwarantowane praktyki zagraniczne. Student w trakcie szkoły potrafi nabyć spore doświadczenie w wielu renomowanych hotelach i restauracjach europy. Już zaraz po maturze można jechać na tzw. "praktyki zerowe", czyli całe wakacje przed I rokiem studiów 3 miesiące w Grecji :P Praktyki są płatne i nawet przelot jest opłacany przez pracodawców. Wystarczy popatrzeć na naszej klasie jak wiele osób po tej szkole pracuje teraz w hotelach i restauracjach na całym świecie. Jak dobrze pochodzisz to nawet 7******* hotel w Burj Dubaju stoi przed tobą otworem :P Przeszkodą może być rzeczywiście cena...6000zł/rok studiów. Bądź, co bądź, ja się wybieram :D Cytuj
Gość greogry Opublikowano 5 Marca 2013 Zgłoś Opublikowano 5 Marca 2013 widzę, że w wątku jest kilku kucharzy, mam zatem pytanie ;] jaki sklep polecalibyście do zakupu odzieży gastronomicznej? Cytuj
Truskaffka Opublikowano 2 Czerwca 2013 Zgłoś Opublikowano 2 Czerwca 2013 Stacjonarny czy internetowy? Jeśli jesteś z Warszawy to spróbuj w sklepie pirat, trochę szukałam, bo myślę że sama nie długo będę potrzebować. :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi