dana2005 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Ciasto: 0,5 szkl. oleju, 0,5 szkl. zimnej wody, 3 łyżki kakao, 1 szkl. cukru - rozpuścić na małym ogniu i ostudzić. Zimną masę dobrze rozbić końcówkami robota z łyżeczką soku z cytryny. Następnie dodać 1 i 1/5 szklanki mąki, łyżeczkę proszku do pieczenia, odrobinę sodki oraz 1 łyżeczkę soli i 5 żółtek (dodawać po jednym, dokładnie utrzeć, na koniec dodać ubitą pianę z białek). Upiec placek. Masa: 2 tabliczki (po 100 g) czekolady gorzkiej, 2 opakowania „Śnieżki” na mleko, pół litra śmnietany kremówki, 200 g orzechów włoskich drobno posiekanych. Czekoladę rozpuścić na wolnym ogniu, ciągle mieszając. Gdyby czekolada zaczeła się krystalizować dodać do niej 2 – 3 łyżki mleka i dokładnie wymieszać.Kremówkę ubić, dodawać do niej stopniowo obydwie „Śnieżki” i dalej ubijać. Następnie delikatnie połączyć z przestudzoną czekoladą. Na koniec dodać orzechy i wszystko delikatnie wymieszać. Na pierwszy blat biszkoptu wyłożyć 3/4 kremu i przykryć drugim blatem ciasta. Pozostały krem rozsmarować na wierzchu i całość posypać pozostawionymi orzechami. Można też polać polewą czekoladową. Wg mnie ciasto jest smaczniejsze, jezeli biszkopt nasączy się sokiem z czarnej porzeczki wymieszanym ze spisytusem i posmaruje dżemem też z czarnej porzeczki. Smacznego Cytuj
kate_76 Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 witam !wlasnie drukuje ten przepis ,brzmi smakowicie ,zrobie na sylwestra,potem napisze jak wyszlo. Poniewaz mieszkam w Angli moge miec problem ze Sniezka czy ona jest konieczna ? czy mozna ja zastapic np. zelatyna ? pozdrawiam Kate Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.