czort Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 Bardzo często(o zgrozo) wychodzi mi zakalec. Może ktoś zna przyczynę. Proszę o rady Cytuj
agnieszka Opublikowano 9 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 9 Listopada 2004 sory ..ale podałaś za mało faktów.Przede wszystkim w jakim ciescie?? jaki masz piec ....w jakiej temperaturze pieczesz...napisz cos wiecej to moze coś poradzimy.Pozdrawiam... Cytuj
czort Opublikowano 12 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 Fajnie ,że są ludzie którzy chcą jeszcze pomóc. ostatnio piękne zakalce wyszły mi z zebry i cieście nutella. Piekłam w temperaturze 180 stopni, najpierw pięknie rosło, a później pięknie opadło. Cytuj
agnieszka Opublikowano 12 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 12 Listopada 2004 hm...po pierwsze wkładaj ciasto do nagrzanego piekarnika...po drugie....180 stopni to temp dla biszkoptu wiec jesli ciasto jest z dodatkiem tłuszczu podwyz temp....po trzecie do pół godz nie otwieraj piekarnika...po czwarte ...jesli masz gazowy piec to niestety ciezko w nim upiec ciasto wiec go nie polecam.....Pamietaj że praktyka czyni mistrza...wiec po paru zakalcach sama dojdziesz do tego co robisz żle....powodzenia..... Cytuj
czort Opublikowano 13 Listopada 2004 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 Dzięki za rady. Wstawiałam zawsze ciasta do ciepłego piekarnika elektrycznego, więc może to temperatura. A co to znaczy wyższa temperatura?? Cytuj
agnieszka Opublikowano 13 Listopada 2004 Zgłoś Opublikowano 13 Listopada 2004 jesli masz ciasto kruche lub jakies z dodatkiem tłuszczu daj temp 200 stopni..... Cytuj
Gość a-s-i-a Opublikowano 26 Marca 2005 Zgłoś Opublikowano 26 Marca 2005 witam, znalazłam ten temat i chciałabym go odkurzyć :? mam podobny problem - zakalec. piekę taka ucieraną babkę juz chyba 5 raz i znów zakalec ;-) co może być przyczyną ? może nie wyciągać ciasta od razu po upieczeniu z piekarnika?? może ktoś ma jakis pomysł jak upiec babke bez zakalca? :D pozdrawiam Cytuj
agnieszka Opublikowano 31 Maja 2005 Zgłoś Opublikowano 31 Maja 2005 a moze przepis nie taki???a jak inne ciasta???jaki masz piec....wyproboj go na biszkopcie....jak i biszkopt nie wyjdzie to to rzeczywiscie jest problem....odpisz...pozdrawiam Cytuj
uretan Opublikowano 8 Czerwca 2005 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2005 A zakalca Nie niszczcie. Można z niego zrobić pyszną bajaderkę 8) Przepis pojawił się tu: https://www.smaczny.pl/forum/index.php?show...&#entry9616 Cytuj
Dorota Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Zgłoś Opublikowano 22 Sierpnia 2005 Witam :lol: Zgadzam się z Uretanem, że zakalca można jeszcze wykorzystać do Bajaderki :lol: Dorota Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.