Skocz do zawartości

Sposób Dłuższego Przechowania Koperku I Natki


Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Jak najlepiej przechować przez dłuższy czas zielone liście pietruszki, kopru itp. Udaje się czsem trafić na bardzo ładne świeże pęczki natek i wówczas warto kupić więcej. Jak przechować dłużej bez strat? Solenie i suszenie odpada, w soleniu giną witaminy i jest nadmiar soli a przy suszeniu ginie aromat. Słyszałam o zamrażaniu, ale dopiero od niedawna mam lodówkę z zamrażarką i nie wiem jak to zrobić. A może mają Państwo jakieś inne pomysły i doświadczenia w tym temacie? Proszę o sugestie. mint

Opublikowano

ja robię to w następujący sposób: myję np. natkę pietruszki, dokładnie ją osuszam, siekam i do pojemnika np. od margaryny a potem do zamrażarki. Na zimę jak znalazł

Opublikowano

Ja robię podobnie z pietruszką jak DeLarge, tylko z taką różnicą na koniec, że pietruszkę wkładam do woreczka, ale chyba Twoja metoda DeLarge (z pojemnikiem) jest lepsza, więc chyba w przyszłam roku też tak zrobię. Dziękuję za cenną wskazówkę :-D

Opublikowano

Ja robię podobnie jak Dorota i DeLarge.Zamrażam natkę,koperek i zielone części selera oraz pora.Zresztą podobnie robię z korzeniami marchwi,pietruszki i selera.Ścieram je na tarce jarzynowej,do pojemniczków i do zamrażarki.Mam mały ogródeczek więc szkoda żeby owoce mojej pracy przepadały.A w zimę jak znalazł.Aha,ja mrożę jeszcze paprykę,ponieważ bardzo lubimy leczo,a jak wiadomo zimą to warzywko jest bardzo drogie.Wykorzystuję ją również do sałatek.

Opublikowano

Ja robię podobnie - myję, osuszam, drobno kroję i do pudełek, różnych, okrągłych, kwadratowych, podłużnych, głownie po lodach wszelkiego rodzaju i mam już taką kolekcję tych pudełem, że jestem w stanie w dany kształt pakować ten sam rodzaj mrożonki /potem łatwiej znaleźć, choć i tak dodatkowo podpisuję/. A mrożę co się da : natkę, koperek, liście selera i lubczyka, miętę, szczypiorek i szczypior zielony z cebuli, głównie z siedmiolatki bo tej mam najwięcej.

  • 3 tygodnie później...
Opublikowano

Ja natomiast mrożę całe pęczki pietruszki, koperku bez wcześniejszego siekania. Potem wyciągam tylko potrzebną mi ilość i siekam. Zamrożone fajnie się kroi. Renata

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Suszony koperek,czy natka pietruszki wcale nie tracą zapachu jak się je odpowiednio wysuszy i przechowuje.Ja co roku zarówno suszę jak i mrożę i w zimie wykorzystuję do różnych potraw.Do suszenia mam kupioną suszarkę taką jak do grzybów tylko,że przeznaczona ona jest do warzyw i jak dobrze mi wszystko wyschnie to przekładam do słoików i zakręcam szczelnie i zapach nie ucieka.Z grzybami robię tak samo jak z koperkiem itp. Pozdrawiam :grin:

Opublikowano

Hej! Próbowałam zarówno mrozić jak i suszyć koper i pietruszkę. Uważam że ta 2 metoda jest zdecydowanie lepsza. Mrożone zdecydowanie tracą na aromacie. jeżeli w sezonie zdarzy się że zostanę obdarzona większą ilościa pietruszki lub kopru, obrywam z grubsza łodyżki i cienko rozsypane wystawiam na blasze, na słońce. kiedy wyschną rozkruszam i pakuję w papierowe torebki.

Opublikowano

nie zgodzę się z Tobą, moje doświadczenie mówi całkowicie co innego, mrożona zielenina posiada więcej smaku i aromatu niż ich suszona wersja

Opublikowano

Ja też mrożę pietruszkę i koperek.Siekam na drobno,wkładam do pojemniczków lub nawet do słoików i do zamrażarki.Do zupki i innych potraw jest pycha.Np. do rosołku taka drobno pokrojona pietruszka,dodaje aromatu.Polecam. :wink: Natomiast suszenie jak dla mnie nie ma sensu,mało to mamy ziół i przypraw suszonych w sklepach,a poza tym to już inny smak... :wink: :grin: :mrgreen:

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.