Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różnica między winem półsłodkim a półwytrawnym :D :lol: :D Ja myślę że to jedno i to samo, :D ale na butelkach piszą tak i tak i już sama nie wiem może to trzeba byc kiperem :lol: :lol:

Opublikowano

Podejdź do sprawy w ten sposób, że wino może być słodkie albo wytrawne. I teraz wino, które nie jest tak całkiem słodkie /ale jednak słodkie/ to półsłodkie. Wino, które nie jest w 100% wytrawne tylko troch mnirj /ale też nie jest słodkie/ to półwytrawne. Jednym słowem wino nie całkiem słodkie to półsłodkie, zaś wino trochę mniej wytrawne to półwytrawne. Różnica jest. Nie wiem czy dobitnie potrafiłam to wytłumaczyć. Pozdrawiam!

• 4 miesiące temu...
Gość guciu28
Opublikowano

Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różnica między winem półsłodkim a półwytrawnym :grin: :razz: :razz:

Ja myślę że to jedno i to samo, :razz: ale na butelkach piszą tak i tak i już sama nie wiem może to trzeba byc kiperem :razz: :razz:

Podział win

Ze względu na barwę wina:

• białe,
  • czerwone,
  • różowe.
Ze względu na zawartość alkoholu:

• lekkie - do 10% obj. alkoholu,
  • średniej mocy - 10 do 14% obj. alkoholu,
  • mocne - 14 do 18% obj. alkoholu,
  • wzmocnione lub alkoholizowane -powyżej 18% obj. alkoholu.
Ze względu na zawartość cukru:

• wytrawne - do 1,5% cukru,
  • półwytrawne - od 2 do 4% cukru,
  • półsłodkie - od 4,5 do 7,5% cukru,
  • słodkie i bardzo słodkie - od 8 do 16% cukru.
Ze względu na sposób konsumpcji:

• stołowe, spożywane w trakcie posiłku: są to wina wytrawne i półwytrawne,
  • deserowe, podawane po posiłku, do ciast i deserów: są to wina słodkie i półsłodkie,
  • likierowe, spożywane jak deserowe: są to wina mocne i bardzo słodkie.