Katarzyna Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różnica między winem półsłodkim a półwytrawnym :D :lol: :D Ja myślę że to jedno i to samo, :D ale na butelkach piszą tak i tak i już sama nie wiem może to trzeba byc kiperem :lol: :lol: Cytuj
ali Opublikowano 3 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 3 Stycznia 2007 Podejdź do sprawy w ten sposób, że wino może być słodkie albo wytrawne. I teraz wino, które nie jest tak całkiem słodkie /ale jednak słodkie/ to półsłodkie. Wino, które nie jest w 100% wytrawne tylko troch mnirj /ale też nie jest słodkie/ to półwytrawne. Jednym słowem wino nie całkiem słodkie to półsłodkie, zaś wino trochę mniej wytrawne to półwytrawne. Różnica jest. Nie wiem czy dobitnie potrafiłam to wytłumaczyć. Pozdrawiam! Cytuj
Katarzyna Opublikowano 4 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 Dzięki! Też tak mi się wydawało :lol: Ale że wolę wina słodkie to jedno i drugie jest za mało słodkie. Pozdrawiam :lol: Cytuj
Gość guciu28 Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Może ktoś mi wyjaśni jaka jest różnica między winem półsłodkim a półwytrawnym :grin: :razz: :razz: Ja myślę że to jedno i to samo, :razz: ale na butelkach piszą tak i tak i już sama nie wiem może to trzeba byc kiperem :razz: :razz: Podział win Ze względu na barwę wina: białe, czerwone, różowe. Ze względu na zawartość alkoholu: lekkie - do 10% obj. alkoholu, średniej mocy - 10 do 14% obj. alkoholu, mocne - 14 do 18% obj. alkoholu, wzmocnione lub alkoholizowane -powyżej 18% obj. alkoholu. Ze względu na zawartość cukru: wytrawne - do 1,5% cukru, półwytrawne - od 2 do 4% cukru, półsłodkie - od 4,5 do 7,5% cukru, słodkie i bardzo słodkie - od 8 do 16% cukru. Ze względu na sposób konsumpcji: stołowe, spożywane w trakcie posiłku: są to wina wytrawne i półwytrawne, deserowe, podawane po posiłku, do ciast i deserów: są to wina słodkie i półsłodkie, likierowe, spożywane jak deserowe: są to wina mocne i bardzo słodkie. Cytuj
basga Opublikowano 8 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Dzięki,teraz wiem,jakiego mam szukać i będę bardziej zdecydowana. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2007 Witajcie !!! Teraz już wszystko wiem :grin: wielkie DZIĘKI !!! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi