ina12 Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 5 szklanek mąki 5-6 żółtek 10 dag drożdży 13 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka łyżka octu lub alkoholu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Żóltka utrzeć z drożdżami. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, cukier i wymieszać. Do tych wymieszanych składników dodać na przemian mąkę , mleko i ocet lub alkohol, ciasto ubijać. Ciasto rośnie przy ubijaniu. Kłaść ciasto łyżeczką na rozgrzany tłuszcz i smażyć pączki z obu stron. Na pączek- łyżeczka ciasta. Gorące pączki osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem. Cytuj
Asieńka Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Brzmi dość łatwo, może uda mi się zrobić moje pierwsze samodzielne pączki hihi. Cytuj
Kaliope Opublikowano 31 Stycznia 2008 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Ino.. może moje pytania wydadzą się śmieszne, ale ja jeszcze nigdy nie robiłam pączków drożdżowych... wogóle niczego z drożdży.. więc wolę się zapytać i nie mieć wątpliwości: "żółtka utrzeć z drożdżami" - tzn. jak utrzeć? "Ciasto rośnie przy ubijaniu" - czym to ciasto się ubija i jak? Trochę mi nawet wstyd, że może takich podstaw nie wiem.. ale chcę spróbować zrobic te pączucie wg Twojego przepisu. Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam. Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2008 Kaliope pytania są normalne i nie ma czego się wstydzić. Ja ucierałam żółtka z drożdżami pałką, nie wiem czy dobrze podaję nazwę, to jest pałka drewnianna, taka co kiedyś ucierało się ciasto ręcznie, a ciasto ubija się też pałką. Ciasto ubijam od brzegu do siebie, na środku, z różnych stron tak żeby skladniki dobrze się połączyły. Nie trzyma się pałki w cieście tylko ubija się z uniesionej trochę wysokości. Myślę że dobrze wytłumaczyłam i proszę śmiało pytaj jak czegoś nie wiesz. Pozdrawiam Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Baaaaardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź ;) Teraz już wszystko jasne. Przypominam sobie jak moja Babcia robiła ciasto drożdżowe w takiej kamionkowej misie, własnie taką drewnianą pałką (ja to nazywam "kulka do ciasta"). Na pewno wypróbuję Twój przepis, bo Mąż bardzo lubi pączki.. a wczoraj w ramach tłustoczwartkowych słodkości jedliśmy jedynie wafle z masą kajmakową :grin: ale też dobre ;) Dzięki raz jeszcze ;) Cytuj
Kaliope Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Zapomniałam jeszcze zapytac czy mozna do tych paczków dać jakieś nadzienie np. z marmolady? Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Nie radzę bo ciasto nakłada się małą łyżeczką. Cytuj
elzunia10 Opublikowano 1 Lutego 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Halinko bardzo smaczne są te pączki,ja je często robie,są pycha,ale wazne że nie są pracochlonne, Cytuj
ina12 Opublikowano 1 Lutego 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Lutego 2008 Elżuniu to jest prawda, ja wczoraj nic nie piekłam, kupili gotowe i były niedobre w smaku. Cytuj
Novinha Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Szukałam przepisu na kurczaka i jakimś cudem w wyszukiwaniu pojawił mi się ten temat :] Pączki mnie zainteresowały i chyba zrobię je na deser, już po kurczaku ;] Tylko mam jedną małą wątpliwośc - w składnikach jest łyżeczka octu lub alkoholu, a później nie umiem się dopatrzy tego składnika w przepisie. Nie wiem czy to moje gapiostwo, może chodzi o coś oczywistego, ale nigdy nie robiłam pączków, więc proszę ładnie o wyjaśnienie :] A, i świetne wyjaśnienie z tym ubijaniem ciasta, też bym nie wiedziała :] Dzięki! Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Novinha proszę bardzo, wyjaśniam, ocet lub alkohol dodaję na samym końcu, dopisałam w wykonaniu ciasta. Ubijać to znaczy w ten sposób jak dawniej ubijało się ręcznie białka. Ciasto ubija się drewnianną łyżką lub pałką. Cytuj
Novinha Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Faktycznie, jakoś wczesniej nie zauważyłam ;] Gapa ze mnie, przepraszam i dziękuję :] Cytuj
ina12 Opublikowano 12 Marca 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Novinha nie mogłaś wcześniej zauważyć, ja dopisałam dopiero dzisiaj. Pozdrawiam Cytuj
Novinha Opublikowano 12 Marca 2009 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2009 Aa, już myślałam, że coś ze mną nie tak ;] W każdym razie właśnie zrobiłam pączki! Są pyszne :] Dzięki wielkie za ten przepis! Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi