Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

5 szklanek mąki 5-6 żółtek 10 dag drożdży 13 dag margaryny 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki mleka łyżka octu lub alkoholu tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania Żóltka utrzeć z drożdżami. Dodać rozpuszczoną i przestudzoną margarynę, cukier i wymieszać. Do tych wymieszanych składników dodać na przemian mąkę , mleko i ocet lub alkohol, ciasto ubijać. Ciasto rośnie przy ubijaniu. Kłaść ciasto łyżeczką na rozgrzany tłuszcz i smażyć pączki z obu stron. Na pączek- łyżeczka ciasta. Gorące pączki osączyć z tłuszczu, posypać cukrem pudrem.

post-2336-1173008109_thumb.jpg

  • 1 rok później...
Opublikowano

Ino.. może moje pytania wydadzą się śmieszne, ale ja jeszcze nigdy nie robiłam pączków drożdżowych... wogóle niczego z drożdży.. więc wolę się zapytać i nie mieć wątpliwości: "żółtka utrzeć z drożdżami" - tzn. jak utrzeć? "Ciasto rośnie przy ubijaniu" - czym to ciasto się ubija i jak? Trochę mi nawet wstyd, że może takich podstaw nie wiem.. ale chcę spróbować zrobic te pączucie wg Twojego przepisu. Bardzo dziękuję z góry za odpowiedź i pozdrawiam.

Opublikowano

Kaliope pytania są normalne i nie ma czego się wstydzić. Ja ucierałam żółtka z drożdżami pałką, nie wiem czy dobrze podaję nazwę, to jest pałka drewnianna, taka co kiedyś ucierało się ciasto ręcznie, a ciasto ubija się też pałką. Ciasto ubijam od brzegu do siebie, na środku, z różnych stron tak żeby skladniki dobrze się połączyły. Nie trzyma się pałki w cieście tylko ubija się z uniesionej trochę wysokości. Myślę że dobrze wytłumaczyłam i proszę śmiało pytaj jak czegoś nie wiesz. Pozdrawiam

Opublikowano

Baaaaardzo dziękuję za tak wyczerpującą odpowiedź ;) Teraz już wszystko jasne. Przypominam sobie jak moja Babcia robiła ciasto drożdżowe w takiej kamionkowej misie, własnie taką drewnianą pałką (ja to nazywam "kulka do ciasta"). Na pewno wypróbuję Twój przepis, bo Mąż bardzo lubi pączki.. a wczoraj w ramach tłustoczwartkowych słodkości jedliśmy jedynie wafle z masą kajmakową :grin: ale też dobre ;) Dzięki raz jeszcze ;)

Opublikowano

Zapomniałam jeszcze zapytac czy mozna do tych paczków dać jakieś nadzienie np. z marmolady?

  • 1 rok później...
Opublikowano

Szukałam przepisu na kurczaka i jakimś cudem w wyszukiwaniu pojawił mi się ten temat :] Pączki mnie zainteresowały i chyba zrobię je na deser, już po kurczaku ;] Tylko mam jedną małą wątpliwośc - w składnikach jest łyżeczka octu lub alkoholu, a później nie umiem się dopatrzy tego składnika w przepisie. Nie wiem czy to moje gapiostwo, może chodzi o coś oczywistego, ale nigdy nie robiłam pączków, więc proszę ładnie o wyjaśnienie :] A, i świetne wyjaśnienie z tym ubijaniem ciasta, też bym nie wiedziała :] Dzięki!

Opublikowano

Novinha proszę bardzo, wyjaśniam, ocet lub alkohol dodaję na samym końcu, dopisałam w wykonaniu ciasta. Ubijać to znaczy w ten sposób jak dawniej ubijało się ręcznie białka. Ciasto ubija się drewnianną łyżką lub pałką.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.