Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 lata później...
Opublikowano

Witam! Przed chwilką skończyłam smażyć pączki z tego przepisu... Niestety mi nie wyszły. Chyba ciasto za gęste miałam a nie weszły mi nawet 4 szklanki mąki :( Pytanie: jak gęste ma być to ciasto i jak wygląda to całe nakładanie łyżeczką na gorący tłuszcz? Z góry dzięki za odpowiedź:)

Opublikowano

Witaj 🙂 Hmmm... to ciekawe czemu tak się stało, jak nie dałaś całej tej mąki, to aż takie gęste nie powinno wyjść... Jak to jest takie ciasto, które nakłada się łyżeczką - to znaczy, że jest na tyle "luźne" że nie da się z niego uformować pączka, dlatego ciasto wykłada się łyżeczką. I tutaj po włożeniu łyżeczki z ciastem do gorącego tłuszczu, łyżeczkę z ciastem odwracamy i to powinno się oddzielić, jeśli nie pomagamy sobie drugą łyżeczką. Może ciasto było za krótko ucierane, a jajka były dzień wcześniej wyciągnięte z lodówki czy tuż przed robieniem pączków? ;-) A co się właściwie z nimi stało, że nie wyszły: nie urosły, były twarde, surowe w środku? Pozdrawiam 🙂

Opublikowano

Dziękuję baardzo za odpowiedź... Wyszło tak, że ciasto było bardzo gęste - czwarta szklanka mąki została w misce - wyjęłam cisto i "dorobiłam" je ręcznie, utoczyłąm kulki i usmażyłam. Wiedziałam, że nic z tego nie będzie, ale chciałam zobaczyć :) Generalnie były mega mączne, lekko jakby zakalcowate, ale upieczone... Wylądowały w śmietniku, a dziś robię koleją porcję. Nie poddam się tak łatwo :) Tym razem muszą wyjść :P Jako plan awaryjny w lodówce chłodzi się już ciasto na róże karnawałowe z Twojego Doroto przepisu :) Pozdrawiam i raz jeszcze dziękuję za odpowiedź :)

Opublikowano

To rzeczywiście, nieciekawe to ciasto wyszło... Ale dobrze, że się nie poddajesz :excl: Będę trzymać kciuki, aby te kolejne się udały 🙂 Również pozdrawiam i smacznych karnawałowych wypieków życzę 🙂

Opublikowano

Niestety pączki się nie udały, ale za to faworki i róże karnawałowe wyszły przepyszne!

Co do tych pączków to podejrzewam, że winę ponoszą suszone drożdże. Następnym razem użyję świeżych.

Dzięki za odpowiedzi!

Opublikowano

Hmm... może masz rację co do tych drożdży... ja zawsze używam świeżych i wszytko się udaje.

Fajnie, że inne karnawałowe słodkości się udały, pozdrawiam 🙂