renigliwice Opublikowano 4 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 4 Stycznia 2007 1 litr spirytusu 1 litr mleka 1 kg cukru 1kg cytryn Cytryny obrać i pokrajać w plastry. Z jednej cytryny skórkę pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i pognieść. Wlać spirytus, dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i wymieszać. Zostawić na 3 tygodnie. Przecedzić przez filtr do kawy. SMACZNEGO :D :lol: :D :lol: :D :lol: Cytuj
Marra Opublikowano 11 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Witam, chyba wypróbuję. Bardzo lubię wódke cytrynówkę. Piłam ja kiedyś we Włoszech była pyszna, niestety u nas równie dobrej nie spotkałam :( Reni mam pytanko: jaki kolor ma ta cytrynówka jak już jest gotowa? Marzanna Cytuj
renigliwice Opublikowano 11 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 11 Lutego 2007 Witam Cię, Marra! Mleko nie wpływa na kolor tej wódeczki. Ma kolor żółty, przeźroczysty. Życzę powodzenia. Renata :( Cytuj
Anna22 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 renigliwice mam pytanie czy mleko ma być przegotowane ? Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Można dodać mleko z kartonu UHT; gdy chcemy dodać mleko świeże musimy je przegotować, no i oczywiście przestudzić. :( Cytuj
elmo_23 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Witaj Reni! Czy to mleko nie zetnie się z cytryną? Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Można dodać mleko z kartonu UHT; gdy chcemy dodać mleko świeże musimy je przegotować, no i oczywiście przestudzić. :( Lepiej jednak dodać mleko z kartonu- 3,2% :) Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Witaj Reni! Czy to mleko nie zetnie się z cytryną? Witam Cię Elmo! Mleko oczywiście zetnie się , zrobi się serek. Ważne jest, by przez te 3 tygodnie co jakiś czas przemieszać i przede wszystkim nie przykrywać słoja zbyt szczelnie, bo może wtedy spleśnieć. Można przykryć , np. talerzykiem. Na końcu przecedzić przez gęste sito i potem jeszcze raz przez filtr papierowy do kawy. Pozostały serek można wykorzystać, np. do jakiegoś deseru. Pozdrawiam. Renata :( Cytuj
EWA1992 Opublikowano 12 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 A czy musi tak stać 3 tygodnie w temperaturze pokojowej czy można wynieść np: do piwnicy? Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Lutego 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Lutego 2007 Witaj Ewa 1992! Można wynieść do piwnicy nie zapominając jednak o przemieszaniu, choć raz na parę dni. Pozdrawiam. Renata :( Cytuj
gosia_p Opublikowano 30 Sierpnia 2009 Zgłoś Opublikowano 30 Sierpnia 2009 1 litr spirytusu 1 litr mleka 1 kg cukru 1kg cytryn Cytryny obrać i pokrajać w plastry. Z jednej cytryny skórkę pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i pognieść. Wlać spirytus, dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i wymieszać. Zostawić na 3 tygodnie. Przecedzić przez filtr do kawy. SMACZNEGO :sad: :grin: :-) :D :-D :) Witaj! I ratuj!!! Zrobiłam dokładnie w/g Twojego przepisu, stało miesiąc w ciemnym miejscu wstrząsane co drugi dzień - nie zrobił się serek, dalej jest jak na początku (nawet nie spleśniało!). Próbowałam filtrować takie, jakie jest i nic - z filtra leci dalej mleczno-żółtawe. Poradź coś! Cytuj
renigliwice Opublikowano 1 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 1 Września 2009 Witaj Gosiu! Nie wiem, co wyszło nie tak.A jaka jest w smaku? :sad:??: Cytuj
gosia_p Opublikowano 2 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Kupiłam nowe filtry do kawy i leci taka jak powinna.W smaku pychotka!Dzięki za odpowiedź. Cytuj
renigliwice Opublikowano 2 Września 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 2 Września 2009 Kamień spadł mi z serca! :sad: Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.