Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

1 litr spirytusu 1 litr mleka 1 kg cukru 1kg cytryn Cytryny obrać i pokrajać w plastry. Z jednej cytryny skórkę pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i pognieść. Wlać spirytus, dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i wymieszać. Zostawić na 3 tygodnie. Przecedzić przez filtr do kawy. SMACZNEGO :D :lol: :D :lol: :D :lol:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Witam, chyba wypróbuję. Bardzo lubię wódke cytrynówkę. Piłam ja kiedyś we Włoszech była pyszna, niestety u nas równie dobrej nie spotkałam :( Reni mam pytanko: jaki kolor ma ta cytrynówka jak już jest gotowa? Marzanna

Opublikowano

Witam Cię, Marra! Mleko nie wpływa na kolor tej wódeczki. Ma kolor żółty, przeźroczysty. Życzę powodzenia. Renata :(

Opublikowano

Można dodać mleko z kartonu UHT; gdy chcemy dodać mleko świeże musimy je przegotować, no i oczywiście przestudzić. :(

Opublikowano

Można dodać mleko z kartonu UHT; gdy chcemy dodać mleko świeże musimy je przegotować, no i oczywiście przestudzić. :(

Lepiej jednak dodać mleko z kartonu- 3,2% :)
Opublikowano

Witaj Reni!

Czy to mleko nie zetnie się z cytryną?

Witam Cię Elmo! Mleko oczywiście zetnie się , zrobi się serek. Ważne jest, by przez te 3 tygodnie co jakiś czas przemieszać

i przede wszystkim nie przykrywać słoja zbyt szczelnie, bo może wtedy spleśnieć. Można przykryć , np. talerzykiem. Na końcu przecedzić przez

gęste sito i potem jeszcze raz przez filtr papierowy do kawy. Pozostały serek można wykorzystać, np. do jakiegoś deseru. Pozdrawiam. Renata :(

Opublikowano

Witaj Ewa 1992! Można wynieść do piwnicy nie zapominając jednak o przemieszaniu, choć raz na parę dni. Pozdrawiam. Renata :(

  • 2 lata później...
Opublikowano

1 litr spirytusu

1 litr mleka

1 kg cukru

1kg cytryn

Cytryny obrać i pokrajać w plastry. Z jednej cytryny skórkę pokroić w kostkę. Całość zasypać cukrem i pognieść. Wlać spirytus, dokładnie wymieszać. Na koniec wlać mleko i wymieszać. Zostawić na 3 tygodnie. Przecedzić przez filtr do kawy. SMACZNEGO :sad: :grin: :-) :D :-D :)

Witaj! I ratuj!!!

Zrobiłam dokładnie w/g Twojego przepisu, stało miesiąc w ciemnym miejscu wstrząsane co drugi dzień - nie zrobił się serek, dalej jest jak na początku (nawet nie spleśniało!). Próbowałam filtrować takie, jakie jest i nic - z filtra leci dalej mleczno-żółtawe.

Poradź coś!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.