gosia_p Opublikowano 3 Września 2009 Zgłoś Opublikowano 3 Września 2009 Witaj! Nie wiem, jak się wstawia nowe przepisy, więc wpiszę Ci coś tutaj: Likier mirabelkowy 1 kg mirabelek (dziko rosnących, nie szczepionych!) 1 l spirytusu 95 % 1 kg cukru + 70 dkg cukru 500 ml wody +300 ml wody Mirabelki rozkrojone, razem z pestkami - zalać spirytusem 95%. Po tygodniu zlać spirytus i zasypać śliwki cukrem, trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu, wstrząsając co kilka dni. Po 3 tygodniach zlać syrop, wymyć śliwki 2 x 250 ml wody. (tego roztworu jest ok.. 1 litr). Połączyć oba płyny, a następnie dodać do tego roztwór 300 ml wody z rozpuszczonym w niej 70 dkg cukru. Po kilku dniach przefiltrować do butelek. Jeżeli filtruje się przez lejek z watą, to likier jest opalizujący, cierpliwi filtrują przez filtr papierowy do kawy, wtedy likier jest bezbłędnie klarowny. Z tej proporcji powstaje ok.2 litry likieru. Smacznego!!! Cytuj
IGN Opublikowano 28 Lipca 2011 Zgłoś Opublikowano 28 Lipca 2011 (edytowane) renigliwice a nie myślałaś o zastąpieniu cukru miodem? Wydaje mi się, że takie połączenie było by lepsze, ale może masz już takie doświadczenia ;p Edytowane 28 Lipca 2011 przez IGN Cytuj
Charlotta Opublikowano 6 Listopada 2012 Zgłoś Opublikowano 6 Listopada 2012 Achh, uwielbiam cytrynówkę. Coś pysznego. Najchętniej piję Cytrynówkę Lubelską. Ale domowej roboty również. Choć sama nie robię. Nie mam zdolności i znając swoje szczęście coś by mi wybuchło, popsuło się lub pękło :D Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.