apsik Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 SKŁADNIKI 1 kg mąki 1/2 kg margaryny 4 żółtka 4 łyżki cukru 1 szkl. mleka 10 dag drożdży duży cukier waniliowy Do mąki wsypać cukier i posiekać z margaryną,dodać żółtka i drożdże rozmieszane w zimnym mleku.Wszystko zagnieść,gdyby było twarde dodać więcej mleka.Ciasto po kawałku rozwałkowywać,nie za cienko,wykrawać kwadraty,na róg nakładać nadzienie i zwijać po przekątnej tak jak. rogale tylko nie podwijać rogów,niech wyjdą ruloniki.Układać na blasze i do gorącego pieca.Po upieczeniu polukrować. LUKIER 2 białka 2 szkl cukru pudru 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 2 łyżki spirytusu Wszystkie składniki utrzeć. Ja dzisiaj zrobiłam po raz pierwszy i są pyszne ,myślę że warto spróbować. Cytuj
Jolcia Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Przepis brzmi ciekawie.Muszę wypróbować.Rogaliki często robię bo moja rodzinka uwielbia,więc myślę że ruloniki też im posmakują. :lol: Cytuj
apsik Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Oprócz sezamowca upiekłam jeszcze ruloniki bo jutro znowu mam gości i jedno ciasto to za mało. Bardzo szkoda,że nikt nie spróbował moich ciasteczek bo są . :-) ..nie chwaląc się przepyszne i ładnie się prezentują. No,ale może ktoś się wreszcie skusi-polecam. Cytuj
EWA1992 Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 12 Kwietnia 2008 Eluś a tak na "oko" czas pieczenia i w jakiej temperaturze? Cytuj
apsik Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 13 Kwietnia 2008 Ewuniu nie podam Ci temperatury bo niestety mój piecyk jej nie wskazuje i koleżanka która mi dała ten przepis też jej nie podała. Jeżeli chodzi o czas to w moim piecyku siedziały 25 minut...radzę po 15 zajrzeć...muszą być ładne złote. Pozdrawiam Cię gorąco. Cytuj
apsik Opublikowano 29 Listopada 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Listopada 2008 Upiekłam wczoraj mojej rodzince te oto rulonki,są naprawdę przepyszne-wstawiam zdjęcia to może zachęcą kogoś do wypróbowania. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Dzisiaj pieklam te ruloniki , sa przepyszne.. rodzinka byla zachwycona. Cytuj
apsik Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Halinko ogromnie mi miło czytać taki komentarz...cieszę się, że Ty się chociaż skusiłaś i rodzinka była zadowolona. Pozdrawiam Cię serdecznie. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Elu , ruloniki to nastepne ciacha ktore upieke dziecia jak wroce z urlopu. Masz super wyprobowane przepisy... dzieki. Musze Ci powiedziec ze do srodka dawalam nadzienie serowe, z dzemem , jedne i drugie pychotka. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Moje obiecane ruloniki ale przepraszam za jakosc zdjec..:-) Cytuj
apsik Opublikowano 15 Listopada 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Listopada 2009 Przypominam moje ruloniki bo niedługo zima to będzie więcej czasu na pieczenie takich małych drobiazgów. Zachęcam i pozdrawiam. Cytuj
Gość dalutka Opublikowano 7 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 7 Grudnia 2009 ,,,ciekawe muszę spróbować je upiec... :-( Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 8 Grudnia 2009 Zgłoś Opublikowano 8 Grudnia 2009 Ja pieke bardzo czesto te ruloniki, dzisiaj rowniez pieklam w przedszkolu dla dzieci, naprawde sa bardzo pyszneeeeeeeeee. Ja wypelniam je serem. Polecam Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi