behatka Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 Ciasto: 8 jajek, 6 łyżek mąki krupczatki, 1 łyżka mąki ziemniaczanej, 2 łyżki kakao, 8 łyzek cukru, 2 łyżeczki proszku do pieczenia - z podanych składników upiec biszkopt, przekroić na pół. Masa: 18 dkg margaryny, 1 szklanka cukru pudru, 2łyżki mleka, cukier waniliowy, 30 dkg łuskanego słonecznika. Margarynę roztopić, dodać pozostałe składniki (poza słonecznikiem)- zagotować, wsypać słonecznik, tak powstałą masę wylać na brytfankę i przyrumienić w piekarniku (około 25 min.). Powstałą płytkę słonecznikową ostudzić i pokruszyć. Mleko skondensowane słodkie w puszce ugotować (około 3 godz.) - najlepiej dzień wczesniej. 1kostkę margaryny (masła) utrzeć z tak przygotowanym mlekiem, dodać do tego pokruszoną płytkę słonecznikową, 50 ml rumu i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć masą, na górę dać polewę czekoladową. Smacznego. :grin: Przepis mam z pracy. Jestem nowa na forum, choć śledzę go od kilku miesięcy i kilka przepisów już wypróbowałam. Cytuj
apsik Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ciasto to jest bardzo smaczne,piekłam je już kilkakrotnie i zawsze wychodzi.Wypróbowałam też inną wersję i zamiast kruszonki słonecznikowej w środek masy kładłam płatki migdałowe i rodzynki lub orzechy.Behatko wyprzedziłaś mnie i umieściłaś tutaj ten przepis, bardzo dziękuję w imieniu tych którzy będą piekli . Cytuj
Katarzyna Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam! Przepis zapowiada dobre ciacho :lol: mam pytanie czy jest bardzo słodkie :lol: Cytuj
behatka Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ciasto jest słodkie, ale naprawdę pyszne. polecam do kawy. Cytuj
Jolcia Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Ciasto faktycznie jest dobre mimo że słodkie.Przepis dostałam od pacjentki w szpitalu i zaraz go wypróbowałam. Pozdrawiam. :lol: Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Witajcie! Mam pytanie: w jakiej temperaturze przyrumienić tę masę słonecznikową? Renata :) Cytuj
behatka Opublikowano 19 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Ja przyrumieniam ją w temperaturze ok.170 - 180 stopni, czas jest podany, ale lepiej kontrolować w trakcie pieczenia. Powodzenia! Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Stycznia 2007 Dziękuję Ci Behatko! Wypróbuję to ciasto przy najbliższej okazji i podzielę się swoją opinią. Dzięki za przepis. Pa :) Cytuj
apsik Opublikowano 22 Maja 2007 Zgłoś Opublikowano 22 Maja 2007 Upiekłam w sobotę ponownie to ciasto i po wprowadzeniu pewnych zmian jest troszkę mniej słodkie. Kruszonkę ze słonecznika zrobiłam z 20 dag,czyli zmniejszyłam porcje i połowę po pokruszeniu dałam do kremu ,na krem poukładałam herbatniki maczane w alkoholu ,polałam to polewą i na wierzch reszta kruszonki słonecznikowej .Ciasto jest według moich domowników rewelacyjne,brawo Behatka-dziękuję za inspiracje. :wink: Cytuj
behatka Opublikowano 27 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 27 Maja 2007 Cieszę się Elu, że Ci smakowało, teraz ja wypróbuję z twoimi zmianami. :sad: Cytuj
wiola344 Opublikowano 21 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 21 Czerwca 2008 :grin: Upiekłam to pyszne ciacho ,faktycznie trochę słodkie ale u mnie same łasuchy :-D więc nikomu to nie przeszkadzało, ciasto jak wspomniałam rewelacja - i zdięcia dla oka :grin: dziekuje za przepis Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.