behatka Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 2 godz. wcześniej naszpikować kawałek schabu czosnkiem ( 5-6 ząbków) i dobrze nasolić, potem zalać w naczyniu żaroodpornym goracym mlekiem, tak aby czubek wystawał. Piec w gorącym piekarniku pod przykryciem ok. 2 godz. Schab wystudzić, wyjąć i pokroić w cienkie plasterki (ok. 0,5 cm). Do rozpuszczonych 2-3 łyżek masła dodac 2-3 łyżki mąki i zasmażyć ( na biało), Do mleka(tego z gotowanego schabu) wbić 2 żółtka, wlać ok. 0,5 szkl. śmietany, wymieszać. Do tego zetrzeć na drobnej tarce15-20 dag sera żółtego (najlepiej gouda). Rozprowadzić zasmażkę tym sosem, posolić, popieprzyć. Pieczarki usmażyć w plasterkach (bez cebuli).W żaroodpornym naczyniu układać przekładane pieczrkami plastry schabu, zalać sosem, na wierzch zetrzeć ser na grubej tarce. Na koniec posypać natką pietruszki.Zapiekać około 20-30 minut w piekarniku. Danie jest super, zwłaszcza na imprezy bo można przygotować wcześniej i później tylko zapiec. Cytuj
dana2005 Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 witaj na forum. Zaciekawił mnie ten przepis, robię podobny schabik. Nacieram czosnkiem i gałką muszkatołową, opiekam na patelni i póżniej gotuję w mleku z pietruszką na wolnym ogniu. Kroję w plastry i robię sosik z tego mleka. Mięsko jest soczyste i delikatne. Twój przepis wydaje mi sie ciekawszy. Jak wypróbuję to napiszę, czy smakowało. Pozdrawiam Cytuj
behatka Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Witam ! Koniecznie wypróbuj ten przepis, jego dobrą stroną jest również to, że mięsa "nie ubywa" ;) . Pozdrawiam. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.