markoz Opublikowano 7 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 7 Stycznia 2007 BISZKOPT: 1 1/2 szkl. maki tortowej 1/2 szkl.cukru 90 ml oleju 6 jajek 1 lyzka octu 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia MASA BUDYNIOWA: 1 1/2 SZKL. MLEKA 250 g masla 7 lyzek cukru 1 opakowanie cukru waniliowego 16g 3 lyzki maki pszennej 2 1/2 lyzki maki ziemniaczanej 5 lyzek wody MASA KOKOSOWA 1/2 szkl. cukru pudru 200g wiorkow kokosowych 40g masla Tluszcz i bulka tarta do blaszki SPOSOB PRZYZADZENIA: Biszkopt oddzielic bialka od zoltek.Bialka z cukrem ubic na sztywna piane.Dodawac po jednym zoltku,olej i ocet,chwile mieszac.Na koniec dodac make z proszkiem do pieczenia,wymieszac delikatnie drewniana lyzka.Ciasto przelozyc do wysmarowanejtluszczem i posypanej bulka blaszki o wymiarach 25/40 cm.Piec 30 min.w temp.180 Masa budyniowa Szklanke mleka zagotowac z cukrem i cukrem waniliowym.W pozostalym mleku rozprowadzic make pszenna i ziemniaczana,wlac do gotujacego sie mleka.Mieszac az powstanie gesty budyn,wystudzic.Maslo z woda utrzec na puszysta mase,dodawac po lyzce budyniu i ciagle miksowac az do uzyskania jednolitej masy . Masa kokosowa Na patelni rozpuscic maslo ,dodac wiorki i cukier.Ciagle mieszajac czekac az sie zarumieni NA BISZKOPT ROZSMAROWAC MASE BUDYNIOWA ,NA WIERZCH WYLOZYC MASE KOKOSOWA. :lol: Cytuj
apsik Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 Bardzo mnie zaciekawił przepis na masę budyniową,dlaczego daje się wodę. Cytuj
markoz Opublikowano 8 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 TAK BYLO W ORGINALNYM PRZEPISIE I JA TEZ TAK ROBILAM, NIE WIDZIALAM JEDNAK ROZNICY MIEDZY TA MASA A MASA BUDYNIOWA ROBIONA DO INNYCH CIAST BEZ WODY.SZCZEZE TO SAMA NIE WIEM CZEMU MA SLUZYC TA WODA,ALE MASA SIE UDAJE. Cytuj
apsik Opublikowano 9 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Stycznia 2007 Dzięki za odpowiedż,kiedyś robiłam często ten placek,dawałam zwykłą masę budyniową z odrobiną alkoholu,teraz jest tyle nowych przepisów że zupełnie o nim zapomniałam,ale teraz MARKOZ na pewno upiekę bo narobiłaś mi ochoty. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.