markoz Opublikowano 8 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Stycznia 2007 120g masla 150g gorzkiej czekolady 150g platkow kukurydzianych 20g zelatyny 60g cukru pudru 2 zoltka sok z 1 cytryny 250g twarogu 400g smietany kremowki SPOSOB WYKONANIA: Maslo (20g odlozyc) roztopic razem z czekolada,wymieszac z platkami kukurydzianymi.Na papier rozlozyc 12 grudek z masy.dno i boki tortownicy wylozyc papierem do pieczenia.Czekoladowe platki rozlozyc i mocno przycisnac do dna.Forme wstawic do lodowki. Zelatyne namoczyc w zimnej wodzie.Zoltka wtrzec z cukrem na puszysta mase,dodac sok z cytryny.Mase z zoltek utrzec z twarogiem.Smietane ubic na sztywno. Zelatyne rozpuscic lekko ja podgrzewajac.Nastepnie do plynnej zelatyny dodac najpierw kilka lyzek masy twarogowej,po czym polaczyc ja z bita smietana i reszta masy twarogowej.Tak przygotowany krem posmarowac na spodzie i wstawic na 1 godz.do lodowki.Udekorowac odlozonymi grudkami z platkow. :lol: Cytuj
renigliwice Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Witaj Markoz! Znam to ciasto, raz go robiłam. Jedna tylko różnica: po nałożeniu płatków czekoladowych do tortownicy, nakłada się na nie 1/3 masy serowej. Na to kładzie się wydrylowane wiśnie, potem resztę masy serowej. Na górę tak jak w woim przepisie, 12 kulek czekoladowych. Bardzo smaczne ciasto i ładnie się prezentuje. Pozdrawiam.Renata :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.