apsik Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 SKŁADNIKI 6 żółtek 1 margaryna 1 szkl śmietany kwaśnej 1 szkl cukru cukier waniliowy kopiata łyżka amoniaku Wymieszać wszystko w garnku ,pozostawić do drugiego dnia.Na drugi dzień dodać do tego 1 kg mąki i zagnieść ciasto na stolnicy,jeżeli jest zbyt lużne dodać więcej mąki.Wałkujemy na grubość około 3 mm [mogą być grubsze] smarujemy rozmąconym jajkiem i posypujemy cukrem,pieczemy około 15 minut. 1 Cytuj
apsik Opublikowano 5 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 Przypominam przepis i fotki na zachętę.. ;) ..w czasie długich jesiennych wieczorów można się pobawić w robienie ciasteczek. :) Cytuj
ala291 Opublikowano 5 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Października 2008 apsik...czy ciasto można przygotować np.w piątek wieczorem,a w sobotę robić ciasteczka, czy jest wymagany jakiś "konkretny" czas dla ciasta?? a Twoje ciasteczka,jak widac,są bardzo ciekawe:) musze wypróbować Twój przepis:) pozdrawiam :) Cytuj
apsik Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Ala jak najbardziej możesz zrobić tak jak piszesz...ja zmiskowałam wszystko w piątek wieczorem a piekłam w sobotę. Oczywiście daj znać jak upieczesz ,polecam i pozdrawiam. Cytuj
figiel Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Elu ,czy te ciastka sa podobne w smaku do 'amerykanek' sprzedawanych w piekarniach? Cytuj
maria02 Opublikowano 6 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Ciasto przechowywać w lodówce czy niekoniecznie? Cytuj
apsik Opublikowano 6 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 6 Października 2008 Dorotko nie wiem jak smakują ciastka -te o których piszesz-te moje są raczej takie kruche i im dłużej leżą są lepsze. Moja mama często je piekła dwa tygodnie przed świętami -chowała i wtedy dopiero były pyszne. Ale u mnie to nie mają szans tak długo leżeć... :) ;) :sad: Mario ciasto ma stać w temperaturze pokojowej. Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Elu Twoje ciasteczka wygladają przepysznie i przepis też bardzo ciekawy. Mam 2 pytania: - czy amoniak to to samo co soda? A jeśli nie, to jak to wygląda, czy kupuje się w torebkach jak przyprawy? Może to pytanie Cię rozbawi ale ja nie mam pojęcia więc wolę się upewnić. - drugie pytanie odnośnie zdjęcia: czy Twoje ciasteczka są posypane wiórkami kokosowymi czy mi się wydaje? Z góry dziękuję za odpowiedź. Pozdrawiam. Cytuj
apsik Opublikowano 16 Października 2008 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Kingo bardzo chętnie odpowiem na Twoje pytania...amoniak to nie o samo co soda,ale kupuje się też w papierkach jak przyprawy-u mnie jest w każdym sklepie-jest biały i ma intensywny gryzący zapach. Jeżeli chodzi o ciastka to są posypane cukrem i na to są wiórki kokosowe. Bardzo się cieszę,że przepis Cię zainteresował...pozdrawiam gorąco i miłej nocki. Cytuj
Kaliope Opublikowano 16 Października 2008 Zgłoś Opublikowano 16 Października 2008 Bardzo Ci dziękuję za odpowiedx Elu. Wkrótce wypróbuję Twój przepis. Pozdrawiam :) Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 15 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 15 Lutego 2009 Tez ciasteczka rowniez pieklam Elu.. sa przepyszne, dzieci sie zajadaly w przedszkolu. Cytuj
apsik Opublikowano 16 Lutego 2009 Autor Zgłoś Opublikowano 16 Lutego 2009 Fajnie Halinko że moim przepisem sprawiłaś przyjemność dzieciakom...a jaką to miałaś uroczystość w przedszkolu.... Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 17 Lutego 2009 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2009 Elu, te ciasteczka w ksztalcie serduszek upieklam dziecia na walentynki, ale generalnie 2 razy w tygodniu dzieci maja pieczone ciasto. Cytuj
halina mlodzieniak Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Zgłoś Opublikowano 5 Kwietnia 2009 Oto moje ciasteczka..:-) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi