Dorota Opublikowano 15 Marca 2004 Zgłoś Opublikowano 15 Marca 2004 Ziemniaki są cennym źródłem wielu niezbędnych składników dla naszego organizmu. Regularne jedzenie ziemniaków jest bardzo korzystne dla zdrowia. Zawierają one m.in.: * witaminę C, która wzmacnia układ odpornościowy organizmu, a także witaminy D, E, K, B6; * sole mineralne - wapń, fosfor, żelazo, potas, które korzystnie wpływają na pracę serca, a także przeciwdziałają nadciśnieniu tętniczemu; * pełnowartościowe białko i błonnik pokarmowy, który usprawnia trawienie, przyśpiesza pracę jelit, a także zmniejsza ryzyko raka jelita grubego; * węglowodany, które są źródłem energii dla organizmu; * substancje, które neutralizują wodne rodniki w organizmie, co przeciwdziała zmianom nowotworowym w komórkach. Cytuj
slonko Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 To juz wiem, dlaczego tak lubię ziemniaki :D Faktem jest że w domu praktycznie codziennie jedliśmy ziemniaki i zdecydowanie wole je od makaronów czy ryżu, nawet podczas ciążowych mdłości to była jedna z nielicznych rzeczy dobrze przeze mnie tolerowanych :D A żelazo, potas, błonnik - to wszystko się przyda jak najbardziej, idę gotować ziemniaki :D:):D Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 A zeby przyzadzic cos naprawde pysznego z ziemniakow warto zwrocic uwage "co do czego" to znaczy po prostu wlasciwe odmiany do wlasciwych potraw. Ziemniaki dziela sie przecierz na twarde, zachowujace forme - takie najlepiej nadaja sie na wszelkiego rodzaju salatki, kartofle smazone, i w lupince oraz na grilla. Sredniotwarde, ktore przy koncu gotowania staja sie kruche a przy smazeniu staja sie w srodku mieczyste z wierzchu chrupiace. Z nich robimy wspaniale frytki czy placki, kartofelki z wody, zupy jesli nie musi byc to zupa typu krem. Ostatnim rodzajem sa ziemniaki maczyste latwo sie rozpadajace nadaja sie wspaniale na babki, farsze, kluski czy piurre albo tez do zageszczania zup- kremow. Kluseczki czy farsze wychodza jednolicie mieciutkie bez nieprzyjemnych grudek. Mniam,mniam :D :D Nie wiem czy ktos z was pamieta ale za "komuny" mieszali nam kartofle i wtedy przy gotowaniu wychodzilo "szydlo z worka" i w jednym garnku byly wszystkie trzy rodzaje - przy wspolnym gotowaniu jedne byly juz w rozpadzie a "kolega " obok jeszcze wyraznie twardy... Cytuj
slonko Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 O gotowaniu chyba wiesz wszystko :D :D Cytuj
Dorota zza plota Opublikowano 24 Lutego 2006 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2006 dobrze by bylo aby czlowiek wiedzial wszystko :D :D No przynajmniej o gotowaniu :D W moim poscie zapomnialam dodac ze do jakiego rodzaju ziemniaki naleza powinno byc na opakowaniu albo... sprzedawca powinien wiedziec :D Pozdrawiam wszystkich i zycze milego weekendu! Dorota zza plota Cytuj
Gość eulenoraxxv1 Opublikowano 15 Września 2006 Zgłoś Opublikowano 15 Września 2006 ja ostatnio czytalam tez o nich, dziwie sie tej witaminy c, ogrom weglowodanow przydaje sie - jest co spalac, ale odchudzacze niech sie trzymaja od nich z daleka. Cytuj
olekro Opublikowano 29 Grudnia 2006 Zgłoś Opublikowano 29 Grudnia 2006 Moze ktos zna sie na odmianach ziemniaka i potrafi wskazać, jakie gatunki do czego się nadają. W sklepach najczęściej widzę Irdę, ale nie jest to najlepszy kartofelek w smaku. Chyba jest to jakaś popularna odmiana. Cytuj
olekro Opublikowano 6 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 6 Stycznia 2007 Dzisiaj kupiłem ziemniaczki o nazwie "Wineta", żeby przetestować i muszę powiedzieć, że smak jest niezły. Takie przyjemne kruchutkie w środku po ugotowaniu. Kupiłem też jakieś ziemniaki bez nazwy dla porównania i mimo, że wyglądały lepiej, bo były żółciutkie i czyste to ta Wineta zdecydowanie lepsza w smaku. Cytuj
basga Opublikowano 14 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 14 Stycznia 2007 Ziemniaki nie tuczą-kaloryczne jest to,czym są okraszone,ja niczym nie polewam ale za to moja mama zasmażki nie żaluje. A sprzedawcy faktycznie rzadko wiedzą,co sprzedają,czasem też zdarzają się pomieszane ziemniaki. Oprócz odmian jadalnych są też typowo pastewne,przeznaczone na paszę dla zwierząt czy do wyrobów spirytusowych. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.