renigliwice Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Składniki: - 6 parówek albo 1/4 pieczonego kurczaka lub kawałek pieczonego indyka - 2 cebule - 25dkg pieczarek - 1-2 ogórki kiszone - 1 puszka (40 dag) pomidorów w zalewie - pół szklanki gęstej śmietany - 1 łyżeczka mąki pszennej - pół szklanki oliwy - vegeta - sól - garść siekanej zieleniny Wykonanie: 1. Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na tłuszczu. 2. Dodać odcedzone z zalewy i rozgniecione lub zmiksowane pomidory oraz połowę zieleniny i szczyptę vegety, zagotować na małym ogniu, stale mieszając. 3. pieczarki pokroić w dość grube plasterki, obrane parówki pokroić w talarki, ogórki obrać i pokroić w kostkę. 4. Dodać do pomidorów i dusić na maleńkim ogniu, często mieszając, aż straci zapach surowizny ( około 20-30 minut). 5. Smietanę lekko ubić z mąką, dodać do sosu i chwilę podgrzewać, mieszając, tak aby sos zgęstniał ( nie należy dopuścić do zagotowania). Doprawić. Przed podaniem posypać resztą siekanej zieleniny. Najlepiej podawać z dodatkiem pieczywa, jednak dobrym uzupełnieniem może być też ryż lub kasza na sypko. PYSZNE! Gościom bardzo smakowała ta potrawa. :D :lol: :lol: :lol: - - Cytuj
minek Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 Jakie to są pomidory w zalewie ? A może byc przecier pomidorowy.Czy to jest to samo? Cytuj
DeLarge Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 prawie to samo a prawie robie dużą różnicę, chodzi o całe pomidory(bez skórki) w puszcze w zalewie=sosie Cytuj
renigliwice Opublikowano 12 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Stycznia 2007 Witaj Minek ! takie pomidory bez skórki w zalewie ( w puszce) można dostać np. w Biedronce, Lidlu czy w hipermarketach. Pozdrawiam. Renata :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.