renigliwice Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 - 30 dag mąki pszennej - 1 porcja drożdży instant - pół szklanki mleka - 1 jajko - 10 łyżek oleju - 10 dag boczku lub parówek - 75dag kiszonej kapusty (niezbyt kwaśnej) - 50 dag ziemniaków - pół szklanki śmietany kremówki - pół szklanki kwaśnej śmietany - 1-2 cebule - 2 łyżeczki ostrej papryki w proszku lub pieprzu kajeńskiego - 2 łyżeczki suszonego majeranku lub oregano - sól - tłuszcz do formy 1. Mąkę wymieszać z łyżeczką soli, mlekiem, drożdżami, 8 łyżkami oleju i jajkiem, wyrobić na jednolite, elastyczne ciasto. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. 2. Cebulę i boczek pokroić w kostkę i zeszklić na pozostałym tłuszczu, doprawić papryką i majerankiem. Dodać kiszoną kapustę i dusić na małym ogniu stale mieszając 5 minut. 3. Ziemniaki obrać, umyć i dokładnie osuszyć. Pokroić w cienkie plasterki. Krótko je podgotować (ok. 5 minut). 4. Ciasto przełożyć na natłuszczoną blachę i lekko rozwałkować, formując nieco wyższy kant. Na cieście ułożyć plasterki ziemniaków, posypać solą i resztą przypraw, przykryć warstwą kapusty. 5. Oba rodzaje śmietany dobrze wymieszać i polać placek. 6. Wstawić do nagrzanego piekarnika (200*C) na 30 minut. Wyśmienity smak! :lol: Cytuj
basga Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 właśnie stygnie ten placek. Namieszałam w nim strasznie-kapusta za kwaśna,z rozpędu dałam te 10łyżek oleju zamiast 8,tak że już formy nie natłuszczałam,jest bez ziemniaków bo nie chciało mi się iść do piwnicy,nie czekałam aż ciasto wyrosnie tylko od razu buch do piekarnika,a zamiast śmietany to pod koniec pieczenia posypałam startym serem.potem polałam ketchupem. NO I CO? NO I JEST PYSZNY! Dzięki RENIU za przepis na "coś innego" Cytuj
renigliwice Opublikowano 25 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Cieszę się Basqa, że Ci wyszedł ten placek i że Ci smakuje. Moi domownicy się nim zajadali. Papatki. Renia :grin: Cytuj
basga Opublikowano 25 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 25 Stycznia 2007 Smakował i to bardzo,nastepnym razem upieke go z pieczarkami. Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi