dariad Opublikowano 10 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 10 Stycznia 2007 :lol: :lol: 300g cukierkow "kukułki" 250g wódki 250g mleka 5 żółtek Do garnka wlewamy mleko i kukulki i mieszając rozpuszczamy je ( nie gotować) po przestudzeniu do jeszcze lekko ciepłego mleka dodajemy żóltka i miksujemy oraz cienkim strumieniem wlewamy wódkę. Odstawiamy niech odpocznie. Pyszna jest na drugi dzień. :lol: :D Cytuj
ina12 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Bardzo i to bardzo dawno temu mój mąż rozpuścił kukułki tylko w wódce czystej 40%, pamiętam że same musiały się w niej rozpuścić. Napój ten wszystkim smakował, tak że likier z kukułek napewno musi być napewno jeszcze smaczniejszy aniżeli kukułki rozpuszczone w samej wódce. Polecam ten likierek. Cytuj
monilek26 Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Kiedyś mój dziadek też rozpuszczał kukułki w samej wódce i wszyscy się tym trunkiem zachwycali. Dariad mam pytanie czy to mleko ma być takie zwykłe czy skondensowane? Cytuj
Bernimek Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Mnie to mleko też intryguje ... Zrobiłabym tę naleweczkę z miłą chęcią ... Cytuj
dariad Opublikowano 15 Stycznia 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Witam ! ja daję 0,25 l przegotowanego mleka - myślę że można dać mleko skondensowane w kartoniku ok 0,20 l będzie wtedy mocniejsza serdecznie pozdrawiam :) :P Cytuj
monilek26 Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Właśnie degustuję ten likierek. Zrobiłam go wczoraj. Dałam mleko skondensowane - 250 ml, ale likier (jak dla mnie) wyszedł trochę za mocny i następnym razem dam więcej ml mleka i wtedy będzie ok. Ogólnie bardzo dobry Cytuj
renigliwice Opublikowano 17 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Lutego 2007 Witam! Likier ten zrobiła moja córka też Daria.Wyszedł pyszniutki.wszyscy się nim zachwycają i proszą o przepis, szczególnie damska część towarzystwa.Dopilnuje żeby zawsze stał w moim barku.Dziekuje za wspaniały przepis.Renata :wink: Cytuj
Pączuszek Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Jak rozumię żółtka dodajemy nie ubite. Ubijamy dopiero po dodaniu do mleka. Cytuj
renigliwice Opublikowano 19 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Lutego 2007 Witaj Pączuszku! Miksując mleko dodajemy po jednym żółtku i dalej miksując cienkim strumieniem wlewamy wódkę. Zachęcam do zrobienia tego likieru. Jest pyszny! Wszystkim moim koleżankom bardzo smakował. Pa . Renata :razz: Cytuj
Pączuszek Opublikowano 24 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 24 Lutego 2007 Dzięki za odpowiedz na pewno spróbuję. Dzięki Cytuj
Bernimek Opublikowano 27 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 27 Lutego 2007 (...) Wyszedł pyszniutki.wszyscy się nim zachwycają i proszą o przepis, szczególnie damska część towarzystwa.Dopilnuje żeby zawsze stał w moim barku.Dziekuje za wspaniały przepis.Renata :wink: U mnie już stoi ... robiłam go dwa razy i Polecam niezdecydowanym. Bradziej smakuje mi z mlekiem skondensowanym ... Cytuj
agajka Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 pycha ta kukułka ale jeszcze polecam z cukierkami ICE tez pychota Cytuj
renigliwice Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 ICE- to te cukierki lodowe? Dobrze kojarzę? :wink: :razz: :razz: Cytuj
agajka Opublikowano 9 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 9 Marca 2007 tak i jest naprawde pycha :wink: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi