Stokrotka Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 Przepis dostałam kiedyś od mojej siostry 1,5 szklanki oleju 2 szklanki cukru 5 jajek 2 łyżeczki sody oczyszczonej rozpuszczonej w odrobinie wody 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżka kakao 4 szklanki mąki 4 jabłka 0,5 szklanki orzechów Cukier utrzeć z jajkami i olejem. Dodać cynamon, przesianą mąkę, kakao i wszystko wymieszać. Dodać orzechy, rozpuszczoną sodę. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pokrojone w kostkę jabłka i ponownie wymieszać ciasto. Wylać ciasto na blachę. Piec 40 min. w 180 st. C. Przed podaniem posypać pudrem. Życzę wszystkim smacznego! :lol: Cytuj
betusia Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam!Fajniutki przepisik znalazlam i jutro go wyprubuje.Dam znac po upieczeniu Cytuj
Katarzyna Opublikowano 30 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 30 Stycznia 2007 Witam ! Dobrze że kupiłam więcej jabłek to będę mogła wypróbować kakaowej szarlotki jeszcze nie jadłam a że czekolada to jest to więc jutro zawijam rękawy i do dzieła :wink: Pozdrawiam odezwe się jak skosztuję Cytuj
gabi-ostra Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Jakiś czas temu zamieściłam przepis na ciasto Placek amerykański.W moim przepisie są trochę inne proporcje,ale myślę że smak będzie taki sam.Gorąco zachęcam do pieczenia tego ciasta bo jest bardzo smaczne.Pozdrawiam.Gabi. Cytuj
ina12 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Ja też polecam i twierdzę to samo co Gabi. Kasiu ja piekłam placek amerykański z mojego przepisu, jest ścisła konsystencja i inne składniki ciasta, daję więcej jabłek bo tak mam w przepisie, a po upieczeniu rozpływa się w ustach. O ile pamiętam przepis również znajduje się na głównej stronie. Nie zastanawiaj się , bierz się za pieczenie. Pozdrawiam serdecznie. Cytuj
Katarzyna Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 :razz: :razz: Dzięki Dziewczyny za zachęcenia , ale niestety połowy już nie ma :arrow: zdążyłam zrobić zdjęcie Bałam się że będzie za słodki i tłusty a on wyszedł tak puszysty i delikatny ... po prostu rozpływa się w ustach Też wzięłam trochę więcej jabłek i moi panowie zjedli mi orzechy więc dałam rodzynki Polecam gorąco wszystkim którzy jeszcze nie smakowali :arrow: :wink: :wink: Cytuj
Stokrotka Opublikowano 22 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 22 Marca 2007 Bardzo, ale to bardzo się cieszę, że tak Wam smakuje to ciast :mrgreen: Moja Rodzinka również za nim przepada tylko, że ja ostatnio mam strasznie mało czasu na pieczenie. Mam nadzieję, że wkrótce się to zmieni. Pozdrawiam wszystkich Forumowiczów!!! :grin: Cytuj
andy8 Opublikowano 23 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 23 Marca 2007 czasami występuje pod nazwą salceson chyba-to jest to samo prawda? :grin: Cytuj
Stokrotka Opublikowano 29 Maja 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 29 Maja 2007 No tak może trochę na salceson wygląda, ale smakuje zupełnie inaczej :cry: Cytuj
lucienne Opublikowano 19 Czerwca 2007 Zgłoś Opublikowano 19 Czerwca 2007 Kiedyś znalazłam przepis bardzo podobny do twojego stokrotko... z drobną różnicą: orzechy włoskie (ale zmielone) (0,25szkl), oraz garść rodzynek (można sprobować zmiażdżyć je wałkiem, choć nie koniecznie) oraz dwie (a nie jedna) łyżeczka kakaa, natomiast soda nie była rozpuszczana w wodzie tylko wymieszana z mąką (a tym samym wody w przepisie nie było). Do smaku można dodac nieco wiecej jabłek. Ogólnie ciasto wychodzi wyśmienite. Polecam wszystkim Cytuj
Justyna.K Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 dziś się biorę za ten jabłecznik opinia później 🙂 Cytuj
Justyna.K Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 hmmmmmmmmmmm strasznie gęste mi wyszło to ciasto.W przepisie pisze wylać 🙂 ja musiałam nakładać łyzką dałam więcej jabłek ale to nie wina jabłek nie wiem trzymałam się przepisu zobaczy my na razie siedzi w piekarniku. A jaką wy miałyście konsystencję tego ciasta????? Cytuj
Justyna.K Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 ale się cieszę że moje obawy o "zakalca" nie potwierdziły się ciasto ładnie wyrosło a wygląda tak........ Cytuj
andy8 Opublikowano 12 Grudnia 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Grudnia 2007 No i całe szczęście Justynko że obawy się nie potwierdziły,ciasto wyszło apetyczne jak widać na fotkach,ja do świąt już nic nie robię bo i tak co dzień zjadam coś słodkiego nie umiem żyć bez łakoci -niestety :P Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.