Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Kiedyś za dawnych czasów był w sprzedaży Pekrol czy jakoś tak to była gotowa mieszanka do peklowania, obecnie widziałam tylko sól peklującą i wszystko było by ok lecz producent nie napisał jak z nią postępowac, o ile dobrze pamiętam zamieścił tylko na jaką ilośc mięsa jest przewidziana, ani co z nią zrobic czy rozpuścic czy na sucho, jak długo ma w tym byc nic :lol: :lol: a przecież to istotne jak za krótko źle jak za długo też. Mój mąż bardzo lubi goloneczki peklowane i muszę kupowac gotowe :D Proszę o wiadomości może jeszcze trafię na tą sól to bym była bardzo wdzięczna :D Pozdrawiam :lol:

  • 1 miesiąc temu...
Opublikowano

Peklowanie szynki./przepis na 7 kg szynki!/ Natrzeć szynkę 30 dkg soli i czosnkiem.Następnie włozyc szynkę do garnka,przykryć denkiem, a następnego dnia zalać solanką. Solanka-3l wody,16dkgsoli,5g kolendry,10g saletry,20g cukru,4 listki laurowe,15 ziarenek pieprzu,2 ząbki czosnku,3 gożdziki. Po przegotowaniu i ostudzeniu solanki zalać mięso,zostawić na 20 dni. :wink:

Opublikowano

Witam! Super a czy z solą peklującą robi się w ten sam sposób? Sól peklującą widziałam w sklepie ale saletry nie, muszę poszukać może dzieś trafię to wyprubuję na golonkach. :wink: Pozdrawiam

  • 4 tygodnie później...
Opublikowano

Mac,ale super karczek...u mnie też już szyneczki i boczusie gotowe...my nie związujemy tylko zakładamy taką specjalną siatkę na wyroby tuż przed włożeniem do wędzarni i wyglądają jak ze sklepu,ale smak nie ten sam...o niebo lepszy...zresztą kto sam wędzi to wie o czym mówię :grin:

Opublikowano

Taką siatkę kupujemy w sklepie,gdzie można dostać flaki do napełniania kiełbas,kaszanek itp.saletry,soli peklującej,foremek do pasztetów.W innych sklepach nie widziałam.Zapytaj,może w pobliżu Ciebie też jest taki sklep z siatką do swojskich wyrobów :oops:

Opublikowano

No,no :oops: na mnie na wsi też czekają takie domowe wyroby...już nie mogę doczekać się niedzielnego śniadania :oops: . Moja mama też kupuje takie siatki.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.