renigliwice Opublikowano 11 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 11 Stycznia 2007 * 80 dag ugotowanyh ziemniaków * 20 dag białego sera * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 3 jajka * sól * tłuszcz do smażenia * cukier do posypania * 1/2 szklanki gęstej śmietany 1. Ziemniaki lekko przestudzone przepuścić przez maszynkę razem z serem. Dodać mąkę (oba rodzaje), jajka i szczyptę soli, wyrobić jednolite ciasto. 2. Uformować wałek, pociąć go na plastry, każdy obtoczyć w mące. Smażyć z obu stron na złoty kolor. Podawać z cukrem i polane śmietaną. Placki można podawać także w bogatszej wersji, np. dodając do ciasta posiekane bakalie. Albo jeszcze inaczej: dodać do ciasta podsmażoną cebulkę lub rozgnieciony czosnek i pieprz albo paprykę- wtedy oczywiście nie posypujemy ich cukrem, choć nie zawadzi polać śmietaną. SMACZNEGO! :lol: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.