basga Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Podzielcie się swoimi doświadczeniami-jakie margaryny są najlepsze do wypieków? Ja używam KASI lub PALMY. Czy to prawda,że z byle jakiej margaryny może powstać zakalec? Cytuj
renigliwice Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Hej Basqa! Uważam, że te zwykłe, tanie margaryny nie nadają się do wypieków. Ja używam przeważnie palmę, z uwagi na dobrą jej jakość, jak i przystępną cenę. Renata :) Cytuj
Basia K Opublikowano 15 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 15 Stycznia 2007 Ja używam do pieczenia tylko i wyłącznie Palmy (bodajże Bielmar) Sprawdzona :) Do masy,kremu natomiast masło. Cytuj
DeLarge Opublikowano 16 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 16 Stycznia 2007 nie piekę ciast...ale dla mnie istieje tylko masło Cytuj
bietka Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Ja jedynie Kasi a mama Palmy Cytuj
Marra Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Hej, ja używam tylko masła do wypieków i nie mam zakalców. Ciasta rosną a masy są pyszne. Oczywiście masła ze "średniej półki" tzn. nie najtańsze, w marketach ok.2,20zł/szt. Nawet jeśli w przepisie jest margaryna, to ja dodaje masło. Cytuj
Pola Połetek Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Cześć dziewczyny, podzielam zdanie Marry, najlepsze jest masło. Co prawda czasami używam też Kasi, ale nigdy do mas. Jak widzę przepis ze sztucznym kremem i margaryną w tym kremie to jakoś go omijam, choć wiem, że to można zmienić. Sam fakt, że komuś takie ciasto smakuje niweluje moje zaufanie do przepisu. Owszem, do ciast ucieranych, drożdżowych, kruchych, w których ciasto jest tylko bazą można użyć margaryny, ale margaryna w kremie to profanacja. Jakaż ogromna różnica jest w smaku szarlotki upieczonej z margaryną lub z masłem!! Lepiej zjeść rzadziej a lepsze, to oczywiście tylko moje zdanie. A poza tym margaryny są niezdrowe, bo posiadają mnóstwo chemikaliów i cholesterolonośne tłuszcze trans. Pozdrawiam. Cytuj
ali Opublikowano 18 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 18 Stycznia 2007 Do ciasta z reguły Palmy, do masy zawsze masła /bez dodatku oleju/. Cytuj
Justyna.K Opublikowano 21 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 21 Stycznia 2007 Ja używam KASI a do kremu masła chyba że nie mam to też kasi. Cytuj
krysia50 Opublikowano 31 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 31 Stycznia 2007 Tak czytam te rady i dodam od siebie, że masło ale to z górnej półki jest najlepsze do wypieków a już obowiązkowo do kremu - ostatnia robiłam krem budyniowy i niestety zwarzył się co jeszcze mi się nie zdarzyło, z tego wynika że masełko było delikatnie mówiąc przyprawione. Jest różnica w smaku i przyznaję rację Poli. Pozdrowienia! Cytuj
justhi Opublikowano 8 Lutego 2007 Zgłoś Opublikowano 8 Lutego 2007 Witam!! Ja do ciast używam Palmy, takiej z dodatkiem masła. Kiedyś odkryłam ją w jednym ze sklepów i tam kupuję. Do kremów oczywiście masła. W moich przepisach podawana jest margaryna do kremów, ale nigdy jej nie daję. Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Ja do ciast dodaję jak większość Kasi lub palmy,ale do kremów masła śmietankowego.Ciasta pieczone z palmą lub kasią zawsze mi się udają,a raz gdy piekłam z masłem to wyszedł zakalec,pewnie to zbieg okoliczności,ale ja się zraziłam i już więcej nie próbowałam piec z masłem. Cytuj
basga Opublikowano 12 Marca 2007 Autor Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Doruniu-może miałaś tzw.mix masła z olejem i dlatego był zakalec,ja rzadko ale czasem używam masła ale generalnie to Kasi lub Palmy. Czasem tak po prostu jest,że ciacho nie wyjdzie,ja kiedyś robiłam jakieś i za pierwszym razem było extra a po raz drugi nie udało się,choć wszystkie składniki były takie same i nie prosto z lodówki. Cytuj
Dorunia Opublikowano 12 Marca 2007 Zgłoś Opublikowano 12 Marca 2007 Już nie pamiętam,ale pewnie masz rację,ze to był mix i dlatego mi nie wyszło,ale zrażona jestem do dzisiaj i już nie piekę z masłem :grin: Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.