Skocz do zawartości

Sos Z Żurawin Niskoslodzonych Ze Sloika Do Smazonych Kawalkow Kurczaka


Rekomendowane odpowiedzi

Gość MMlodaMamusia
Opublikowano

Maz ma jutro zjazd znajomych a ja jako mloda gospodyni dopiero sie wszystkiego ucze :) gdzies kiedys jadlam takiego kurczaka z sosem z zurawin ,a na jakims balu karanawalowym, kjest poprostu przepyszny, ale diabel tkwi w szczegolach, a ajk nie wiem jak sie robi taki gesty sosik, wiem ze napewno proste.. Bardzo prosze o pomoc :P :lol: :lol: :lol: :lol:

Opublikowano

Witam Cię gorąco. Podaję przepis na taki sos. Składniki: 50dkg żurawin, 3 średnie jabłka. 1 żel-fix, 1/2 szklanki cukru Żurawinę umyć. Jabłka obrać, drobno pokroić. W rondelku zagotować 2 łyżki wody, wrzucić jabłka, dusić przez 10 minut, dodać połowę żurawiny, cukier, żelfix, dusić, aż powstanie płynna masa. Po 5 minutach dodać pozostałą żurawinę. Podawać do kurczaka, indyka. Mam nadzieję, że Ci pomogłam. Napisz póżniej, jak smakowało. Przepis ten zaczerpnełam z czasopisma " Moje Gotowanie". Renata :)

Opublikowano

ja mam inny przepis na zurawine do miesa- pyszny z kurczakiem, indykiem - tu u mnie w USA oczywiscie na Swieto Dziekczynienia. skladniki: 50 dag swiezych lub mrozonych zurawin 1 szklanka ( niepelna) wody 3/4 szklanki cukru-wg mnie mozna dac troche wiecej-zurawiny sa cierpkie,mozna dac mniej na poczatku a potem doslodzic(zamieszac zeby sie cukier rozpuscil) 1 pomarancza- sparzona 1-2 laski cynamonu Z pomaranczy sciac dwa szerokie platy skorki ( bez bialego spodu!) i wycisnac sok. Wode i cukier zagotowac. Dodac umyte zurawiny, skorke z pomaranczy i cynamon. Calosc gotowac( mieszajac od czasu do czasu), az zurawiny popekaja i zaczna sie rozlazic. Wlac sok z pomaranczy i gotowac jeszcze kilka minut az sos dostatecznie zgestnieje. Wyjac skorki z pomaranczy i cynamon. UWAGA- sos po wystygnieciu tezeje jak galaretka wiec nie odparowywujcie zbyt mocno( Powinien miec konsystecje niezbyt gestego kisielu). Jesli chcecie miec galaretke ktora mozna podac pokrojona w plastry- wtedy trzeba sos zostawic do stezenia w naczyniu z prostymi brzegami, np w wysokiej szklance,zeby bylo latwo wyjac calosc na talerz. Naczynie wystarczy wstawic do miseczki z ciepla woda. Polecam.

Opublikowano

Witaj Agusiu! Dziękuję za podanie tego przepisu. Wypróbuję go na pewno.Lubię takie nowości. Pozdrawiam Cię gorąco. Pa. Renata :)

Opublikowano

Polecam goraco! Zrobisz raz i dojdziesz do wprawy jesli chodzi o proporcje! Aha dodam jeszcze ze mama naszego kolegi dodaje jeszcze do tego sosu tak ok 1-2 lyzek rumu. Ale ja robie bez alkoholu aczkolwiek jadlam i te alkoholowa wersje. Obie sa dobre. Ja trzymam ten sos w lodowce w sloiczku. Jesli chcecie przechowywac dluzej i poza lodowka to trzeba chyba nalozyc gorace do sloikow i szczelnie zakrecic jak dzemy. Nie mam pojecia czy to trzeba pasteryzowac bo u mnie szybko to schodzi no i nic nie zostaje do przechowywania. Z tego przepisu wychodzi takie dwa male sloiczki jak po dzemach. Moze nawet niepelne. Daj znac jak wyszlo!

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

    • Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

By using this site, you agree to our Warunki użytkowania.