Gość vizzerdrix Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Witajcie Szukam pewnego przepisu i nie mogę go jakoś nigdzie znaleźć. Kupiłem ostatnio u mnie w sklepie coś co według tabliczki nazywa się "Śledź korzenny". Smakuje toto zupełnie jak Anchois Helskie (takie śledziki o smaku sardeli). Wie ktoś może jak zrobić zalewę, żeby przyrządzić takie śledzie samemu? Na pewno jest tam gorczyca, ale co jeszcze... Bedę wdzięczny za wszelkie sugestie. Cytuj
renigliwice Opublikowano 17 Stycznia 2007 Zgłoś Opublikowano 17 Stycznia 2007 Witaj! Nie wiem, czy o to Ci chodziło, ale spróbuję podać Ci ten przepis. ŚLEDZIE W AROMACIE KORZENNYM Płaty śledzi (1/2 kg) - oczywiście wcześniej wymoczone- układamy na półmisku, posypujemy mieszanką zmielonych przypraw: 5 gożdzików, 2 ziarna pieprzu, 1/2 łyżeczki cynamonu, kawałek korzenia imbiru, i zostawiamy na noc w chłodzie. Rano śledzie kroimy w kawałki, układamy na talerzu i przykrywamy dość grubą warstwą cebulowej "pierzynki" ( 4 duże zeszklone na oleju cebule wymieszane z koncentratem pomidorowym), dekorujemy i z apetytem zajadamy. SMACZNEGO! Daj znać, jak smakowało. Pozdrawiam . Renata :) Cytuj
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.
Uwaga: Twój wpis zanim będzie widoczny, będzie wymagał zatwierdzenia moderatora.